Lady & Lufsen
Alla har vi vÀl varit kÀr nÄgon gÄng och inför helgen kan vi vÀl bli lite nykÀra igen sÄ om det Àr en sambo, make, syster eller bara en riktigt god vÀn sÄ Àr denna klassiker helt rÀtt. Njut den med ett gott glas rött ex Farnese Sangiovese (nr 2344). Balkongmat nÀr solen gÄr ner....
Den bÀsta spagettin i staden med massor av frikadeller....
500 gram köttfÀrs 2msk parmesanost 1 Àgg 3 vitlöksklyftor 2 tsk torkad oregano 3 msk ströbröd salt & svartpeppar
TomatsÄsen
1 st lök 2 st vitlöksklyftor 1 tsk torkad oregano 1 msk osaltat smör 1 msk olivolja (inte jungfruolja) 1.5 burk tomater, passerade (à 400 g) en skvÀtt rödvin + 1 glas till kocken 1 nypa socker salt och peppar 1 dl mjölk (3 %)
Blanda fÀrsen med alla ingredienserna och forma bollar, jag gillar nÀr dom Àr stora andra gillar smÄ...
Haka löken till tomatsÄsen. Svetta vitlök och lök med den torkade oreganon i olivolja. HÀll pÄ tomaterna och lÄt koka upp ordentlig. Ta i en nypa socker, salta och peppra. LÄt puttra pÄ mellanvÀrme en stund, ca 10 min. SpÀd med vatten om sÄsen blir vÀldigt tjock.
Stek under tiden köttbullarna, bara sÄ de fÄr lite yta (detta kan man strunta i men jag gillar det).
SÀtt pÄ pastavatten. HÀll i mjölken i pastasÄsen som nu har reducerat en stund. LÀgg i köttbullarna, men rör inte förrÀn de fÄtt sÀtta sig. LÄt puttra i 20 min. Koka pastan efter anvisningen pÄ paketet. Servera pastan med frikadellerna och tomatsÄsen med riven parmesan pÄ ett stort fat tillsammans med nÄgon du tycker om och kanske, kanske avslutas det hela med en puss.....