KĂ„lpudding 2.0
Som vanligt pÄ söndagar sÄ blir det en husmansklassiker, dock i en uppdaterad version denna gÄng. Smakerna Àr fantastiska och fÀnkÄlen ger rÀtten en djupare smak, lite sötlakrits om man verkligen letar. Det ursprungliga receptet Àr frÄn recpet.nu och tv-programmet Halv Ätta hos mig.
KÄlpudding 4 st hela fÀnkÄl, fint strimlade 1 st gul lök, finhackad 25 g smör 2 msk sirap 0.5 krm vitpeppar 0.5 krm salt 1,5 dl ströbröd 1.5 dl mjölk 2 st stora bakpotatisar, skivade 6-8 mm tjocka 15 g smör 1 st Àgg 4 msk kinesisk soja 2 msk viltfond 600 g ÀlgfÀrs, eller vanlig blandfÀrs. 0.5 krm vitpeppar 50 g smÀlt smör 2 msk sirap 1 msk farinsocker
Lingonketchup 2 dl lingon 1 msk vatten 1 msk basamicovinÀger 3 msk socker
Koncentrerad sÄs 2 msk viltfond 1 msk soya 3 msk vatten2 msk cognac eller calvados 2 dl grÀdde
1 msk lingonsylt eller gelĂ© Âœ tsk kryddpeppar Salt VĂ„rlökssallad 1 st fĂ€nkĂ„l, fint strimlad 2 msk olivolja 2 msk vatten Saft frĂ„n en hel citron 2 salladslökar Zest frĂ„n en hel citron 1 pĂ„se machesallad 1 krm flingsalt 1 tsk Ă€ppelcidervinĂ€ger
Börja med purjolökssalladen. Strimla fÀnkÄlen. Blanda med olivolja, vatten och saften frÄn citronen. Hacka salladslök, riv zesten och stÀll i en ytterligare skÄl och lÄt allt vila.
Blanda fÀrsen med Àgg, fond, soja och peppar. StÀll i kylen.
Strimla fÀnkÄlen och lÀgg den i gryta tillsammans med ett glas vatten och blanchera tills den Àr mjuk. HÀll bort vattnet och smÀlt smör. TillsÀtt löken och stek tillsammans med fÀnkÄlen tills det hela börjar fÄ fÀrg. HÀll pÄ sirap och stek tills allt Àr gyllenbrunt. Salta och peppra.
Skala potatisen och skÀr i knappa 1 cm tjocka skivor. TÀck botten pÄ en ugnsfastform. Salta och peppra.
Bre över fÀrsen och toppa med kÄlen. Avsluta med 50 g hyvlat smör och ringla lite extra sirap och farinsocker. StÀll in i ugnen pÄ 200 grader i ca 1 timme. KÀnn med sticka sÄ potatisen Àr klar.
Lingonreduktionen. Koka upp alla ingredienser i ett par minuter. Sila genom en finmaskig sil sÄ skalen försvinner. Koka ner till sirapsliknande konsistens.
Koncentrerad sÄs. Blanda, fond, soja, vatten och kryddpeppar och koka bort hÀlften. TillsÀtt grÀdde och cognac. Smaka av med gelé/lingonsylt, salt och peppar.
Blanda samman fÀnkÄlssalladen med citron, vÄrlök och machesallad. Smaka av med ÀppelcidervinÀger.
Servera med alla tillbehör.