jordÀrtskockssoppa med tomat och apelsin
JordÀrtskockan Àr en fantastisk liten knöl som kan skördas tvÄ gÄnger om Äret, sen höst eller tidig vÄr. Och tidig vÄr (hrm, om jag fÄr bestÀmma) som det Àr nu sÄ Àr det ett alldeles ypperligt lÀge för sÀsongsmat. PÄ den lilla knölen kan man göra gratÀng, puré eller varför inte supergoda chips. Denna gÄngen blev det en soppa med en liten knorr.
jordÀrtskockssoppa med tomat och apelsin
soppa för 4
Âœ kg jordĂ€rtskockor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
2 grönsaksbuljongtÀrningar
1 liter vatten
1 apelsin , skal + saft (köp tvÄ sÄ har du om det skulle behövas liiite mer...)
salt och svartpeppar
1 dl creme fraiche
Skala skockorna, löken och vitlöksklyftorna. SkÀr allt i grova bitar, Àven tomaterna (ska ÀndÄ mixas sen). Hetta upp olja i en kastrull och hÀll i löken och stek en liten stund. FortsÀtt med skockorna och vitlöken. LÄt fÄ lite fÀrg och lÀgg sedan i tomaterna med tomatpuré samt lite socker. SlÄ dÀrefter pÄ buljongen, apelsinskalet och saften. Salt och peppra och sen pÄ med ett lock. LÄt koka 15 min. Ta bort frÄn plattan och mixa slÀt med stavmixer. Blanda i creme fraichen och lÄt sjuda ett par minuter. Smaka av med mer salt, peppar och apelsinsaft.
Servera med ett gott bröd och en fÀrskost till. Jag bakade pretzels som jag serverade med en baconröra.
Receptet kommer frÄn boken Soppor, bröd & röror.