Delikatesses.se

jordÀrtskockssoppa(igen...) med dekorerade tallrikar

Ibland snöar jag in pÄ vissa ingredienser. Just nu Àr jordÀrtskockan hÄrt utsatt. Det Àr precis som att jag dras till den i hyllan i affÀren. Oftast dÄ enkelt men otroligt gott. Förra lördagen hade jag inte bestÀmt nÄgon förrÀtt till middagen pÄ morgonen. Jag var borta en snabb svÀng till affÀren för att köpa glömda saker till frukosten, men ut kommer jag Àven med ekologiska jordÀrtskockor och rökt lax. Jag mÀrkte knappt att jag tog det, men sÄ blev det. Resten till förrÀtten bestod av kylskÄpsrens...

20140123-172355.jpg
JordÀrtskockssoppa 12 portioner 2 kg jordÀrtskockor, ekologiska sÄklart 2 potatisar vatten sÄ det tÀcker, ca 1,5liter 1 msk grönsaksbuljong 2 dl grÀdde salt och peppar

Brödsmulor 2 dagsgammalt bröd rapsolja kryddblandning om man vill, jag hade nÄt torkat grönt som jag köpt pÄ marknad. salt & svartpeppar

1 pkt rökt lax, skuren i mindre bitar 1 ask krasse, klippt 2 dillvippor, plockad ett litet blomkÄlshuvud, plockad till smÄ smÄ miniblomkÄl en liten klyfta rödkÄl, finstrimlad

Börja med brödsmulorna SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Mixa eller hacka till brödmulor modell större. HÀll ut pÄ plÄt. Ringla över rapsolja och krydda efter behag. Rosta i ugnen i ca 7-10 min. Passa hela tiden sÄ det inte brÀnner. Ta ut och lÄt svalna nÀr det kÀnns torrt.

Skala skockorna, potatisen och löken. SkÀr i mindre bitar, inte sÄ noga, dÄ soppan ska mixas. Stek allt lite lÀtt först i olja, hÀll sedan pÄ vatten sÄ set tÀcker och buljongen. LÄt koka sönder, tar ca 15 min, max. HÀll i grÀdde och smaka av med salt och peppar. Mixa med stavmixer. SpÀd med mer vatten om den blir för tjock. Koka upp igen och smaka av ytterligare.

LÀgg tillbehören i tallriken sÄ det ser trevligt ut. Servera soppan vid bordet dÄ gÀsten satt sig. Lök och laktosfri PÄ samma sÀtt som ovan, men ta bort löken och byt ut vanlig grÀdde mot laktosfri.

blomkal brodmulor dill jordartskocka krasse lax rodkal soppa tallrik