Jansson, Karlsson, Svensson, Bengtsson och Ronsson
Ja en rÀtt kan ha olika namn om man byter ut en ingrediens. Jag pratar förstÄs om frestelser, dÀr Jansson Àr den mest kÀnda.
Till alla behövs
1 kg potatis 1gul lök 3 dl vispgrÀdde 25 gr smör 1 dl valfri ost ( kan uteslutas) Tips!VÀsterbotten till Jansson, Bengtsson & Karlsson, peccorino till Svensson och en gruyere till Ronsson Salt och svartpeppar
Skala potatisen och skÀr smala stÀnger (alt. ni som har en hushÄllsmixer kör pÄ grövsta riven). LÀgg inte potatisen i vatten eftersom man vill ha kvar stÀrkelsen som suger upp grÀdden. Skala och skiva löken tunt. Stek den i lite smör sÄ den blir glansig. Smöra en form och varva potatis, lök, valt tillbehör med salt och peppar och 3 hyvlade smörbitar (hyvlas som en ost) upprepa tills det Àr slut. Avsluta med ett lager potatis, hÀll pÄ grÀdden och eventuell ost. StÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 45- 60 min.
Jansson 1 burk anjovis + spadet Ströbröd för den som vill....
Bengtsson 2 böcklingar, rensade VÀlj vitpeppar till denna....
Karlsson 300 g köttfÀrs Stek köttfÀrsen först och krydda efter eget tycke och smak.
Svensson 2 morötter 1 palsternacka eller annan rotfrukter som ligger och myser i kylen. Skala och riv som potatisen. HÀr behövs mer salt Àn pÄ de andra....
Ronsson 200 g rökt lammfiol (eller annan rökt skÄnk) SkÀr i mindre bitar och tÀnk pÄ att inte salta för mycket ....
Servera med kinakÄl/salladskÄl som dressas med vinegrett efter tycke och smak. Toppa gÀrna tomat eller varför inte ananasbitar.
Till detta dricker vi gÀrna en svensk Grebbestad lager (nr 1434) eller en Landsortslager( nr 1466)