Delikatesses.se

It's friday and I'm in love

SÄ Àr det! Fredag, myskÀnsla, fint vÀder med solsken, smÄ smÄ klÀder inpackade i byrÄn. Lite kallt om nÀsan med fönstret öppet pÄ nÀtterna, I love it! Helgen bjuder pÄ lugn, fotboll, lillebrorshÀng och förmodligen en, eller tvÄ promenader. Tid helt enkelt, tid att bara vara. NÀr man nu har sÄ mycket tid sÄ passar vi pÄ att göra mustiga lÄngkok. Denna gÄngen Àr det en viftande svans som fÄr agera huvudingrediens, oxsvans. Vet faktiskt inte varför vi inte anvÀnt det mer. HÀrligt fint kött med massor av smak som behöver tid. Det tar ett par timmar att koka, tid dÄ vi kan göra nÄt annat. Perfekt höstmat. Trevlig helg!


Oxsvansragu med polentakaka 2 kg oxsvans 2 lökar, grovt hackad 2 morot, krock hackad 4 vitlöksklyftor, grovt hackade 2 msk tomatpuré 4 dl vitt vin 1 burk passerade tomater 2 msk smör till stekning Vatten Vetemjöl Salt & svartpeppar

1 burk borlottibönor i spad

2 dl polentagryn 8 dl vatten 2 msk smör till stekning Salt och svartpeppar

Torka av oxsvansen, rulla i mjöl. Salta och peppra. Bryn i smör i pannan sÄ de fÄr fÀrg.

Skala alla grönsaker. LÀgg i grytan tillsammans med övriga ingredienser. HÀll i vatten sÄ det tÀcker. StÀll pÄ spisen och koka upp. LÀgg pÄ ett lock och lÄt puttra i cirka 4 timmar eller tills köttet slÀpper frÄn benen.

Koka upp vatten till polenta. Rör i gryn i det kokande vattnet. Koka sakta under omrörning i minst 20 minuter. SpÀd eventuellt med mer vatten, konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar. HÀll upp i form och lÄt stelna.

Plocka upp oxsvansen. Plocka köttet frÄn benen. Sila av grönsakerna. Koka ihop buljongen till hÀlften ungefÀr. VÀnd i bönor och kött.

SkÀr polentan i portionsbitar. Stek i smör. Servera!

Eventuellt servera med en tomatsallad för lite frÀschör, dÄ resten av rÀtten Àr ganska mastig.