Delikatesses.se

I vÀntans tider...

VĂ€rlden Ă€r upp och ner! IgĂ„r fick vi programmet för Ă„rets Malmöfestival. Mycket trevligt med mat, konserter och kultur. DĂ„ mindes jag förra Ă„ret dĂ„ jag gick pĂ„ en surningsförelĂ€sning. Döm om min förvĂ„ning nĂ€r jag hittade inlĂ€gget i utkastkorgen och inte under publicerat. SĂ„ hĂ€r kommer inlĂ€gget, typ ett Ă„r efter. Å, surkĂ„len, dĂ„?! Den blev toppen och har gjorts om. NĂ„got som mer Ă€r symboliskt eller egentligen lite surrealistiskt Ă€r första meningen dĂ„ vi pĂ„ riktigt gĂ„r i vĂ€ntans tider och berĂ€knas bli tre om just 8 veckor. Vi hoppas dock pĂ„ en gladlynt krabat och slippa sura miner...

"FrĂ„n och med idag och ca 8 veckor framĂ„t gĂ„r vi i vĂ€ntans tider. Det rĂ„der Malmöfestival i stan med gratiskonserter, karuseller, mat i varenda hörn och ekorekoförelĂ€sningar. Det var pĂ„ en sĂ„n hĂ€r jag blev frĂ€lst. Surtanten syrade och stampade vitkĂ„l och berĂ€ttade allt hon visste om syrning av grönsaker. Behöver egentligen inte sĂ€ga att det var galet intressant. SĂ„ nu stĂ„r jag hĂ€r med tvĂ„ finingar med massa goda bakterier som bara blir bĂ€ttre och bĂ€ttre. Återkommer om ca 10 veckor med resultat. Den som vĂ€ntar pĂ„ nĂ„t gott....


2 kg ekologisk vitkÄl 30 gram havssalt, jodfritt (1,5% av kÄlens vikt) 1 msk kummin, för den som vill

1 liter vatten 15 gram jodfritt salt, havssalt

Strimla kÄlen, hÀll pÄ saltet och utlös aggressioner med knytnÀven alternativt mortelstöt. Det viktigaste Àr att det Àr runt i botten, annars hackas kÄlen bara sönder. SlÄ tills kÄlen vÀtskar sig och Àr ungefÀr hÀlften sÄ stor som frÄn början. Blanda i kummin om du vill. Pressa ner kÄlen i vÀl rengjorda burkar. Pressa med knytnÀven sÄ vÀtskan hamnar över kÄlen hela tiden. Fyll upp sÄ det Àr 2-3 cm vÀtska över kÄlen. Om det inte tÀcker hÀller du pÄ lite av saltvattnet som fÄtt svalna. Ta sen tvÄ plastpÄsar som du trycker ner mot kÄlen och fyller upp med vatten till kanten pÄ burken. Knyt igen och stÀng locket. Detta för att kÄlen inte ska flyta upp till ytan pÄ burken efter 36 timmar. KÄlen mÄste ligga under vÀtskan hela tiden. Mycket viktigt! DÀrav pÄsen som pressar ner kÄlen. LÄt stÄ i 20-22 grader ett par dagar, sen kan du om du har möjlighet stÀlla burkarna i 15-18 grader i 10-15 dagar dÄ du kan öppna och provsmaka, dÄ rÀknas den som Àtklar men det Àr nu det roliga börjar. SÀtt den i kylen i 8 veckor sÄ blir det extra bra.

jodfritt-salt kal kummin