I vÀntans tider...
VÀrlden Àr upp och ner! IgÄr fick vi programmet för Ärets Malmöfestival. Mycket trevligt med mat, konserter och kultur. DÄ mindes jag förra Äret dÄ jag gick pÄ en surningsförelÀsning. Döm om min förvÄning nÀr jag hittade inlÀgget i utkastkorgen och inte under publicerat. SÄ hÀr kommer inlÀgget, typ ett Är efter. à , surkÄlen, dÄ?! Den blev toppen och har gjorts om. NÄgot som mer Àr symboliskt eller egentligen lite surrealistiskt Àr första meningen dÄ vi pÄ riktigt gÄr i vÀntans tider och berÀknas bli tre om just 8 veckor. Vi hoppas dock pÄ en gladlynt krabat och slippa sura miner...
"FrÄn och med idag och ca 8 veckor framÄt gÄr vi i vÀntans tider. Det rÄder Malmöfestival i stan med gratiskonserter, karuseller, mat i varenda hörn och ekorekoförelÀsningar. Det var pÄ en sÄn hÀr jag blev frÀlst. Surtanten syrade och stampade vitkÄl och berÀttade allt hon visste om syrning av grönsaker. Behöver egentligen inte sÀga att det var galet intressant. SÄ nu stÄr jag hÀr med tvÄ finingar med massa goda bakterier som bara blir bÀttre och bÀttre. à terkommer om ca 10 veckor med resultat. Den som vÀntar pÄ nÄt gott....
2 kg ekologisk vitkÄl 30 gram havssalt, jodfritt (1,5% av kÄlens vikt) 1 msk kummin, för den som vill
1 liter vatten 15 gram jodfritt salt, havssalt
Strimla kÄlen, hÀll pÄ saltet och utlös aggressioner med knytnÀven alternativt mortelstöt. Det viktigaste Àr att det Àr runt i botten, annars hackas kÄlen bara sönder. SlÄ tills kÄlen vÀtskar sig och Àr ungefÀr hÀlften sÄ stor som frÄn början. Blanda i kummin om du vill. Pressa ner kÄlen i vÀl rengjorda burkar. Pressa med knytnÀven sÄ vÀtskan hamnar över kÄlen hela tiden. Fyll upp sÄ det Àr 2-3 cm vÀtska över kÄlen. Om det inte tÀcker hÀller du pÄ lite av saltvattnet som fÄtt svalna. Ta sen tvÄ plastpÄsar som du trycker ner mot kÄlen och fyller upp med vatten till kanten pÄ burken. Knyt igen och stÀng locket. Detta för att kÄlen inte ska flyta upp till ytan pÄ burken efter 36 timmar. KÄlen mÄste ligga under vÀtskan hela tiden. Mycket viktigt! DÀrav pÄsen som pressar ner kÄlen. LÄt stÄ i 20-22 grader ett par dagar, sen kan du om du har möjlighet stÀlla burkarna i 15-18 grader i 10-15 dagar dÄ du kan öppna och provsmaka, dÄ rÀknas den som Àtklar men det Àr nu det roliga börjar. SÀtt den i kylen i 8 veckor sÄ blir det extra bra.