Delikatesses.se

Höstig risotto

Hösten Àr verkligen ombytlig. Vi har dagar som idag dÄ solen skiner och det kÀnns riktigt varmt mot en soldrÀnkt vÀgg med en kopp kaffe i handen. Andra dagar, lÀs söndag, vrÀker regnet bara ner och man blir jÀtteblöt pÄ vÀg mot brunchen som ska avnjutas med tvÄ godingar som sÀllskap. Denna gÄngen var det Grand Mat & öl som stod vÀrd med sin "hotellfrukost". Gott och trevligt, som vanligt.


I fredags blev det höstig risotto. Svampen hör Ärstiden till. LÀtt som en plÀtt och fasligt gott! Det viktiga nÀr man gör en risotto Àr förberedelserna, varm buljong, rörandet och kÀrleken man lÀgger.


Svamprisotto 3 personer

3 dl risottoris, carnaroli eller arborio 150g + 150g skogschampinjoner 150 gram trattkantareller 1 bananschalottenlök 1 vitlöksklyfta 2,5 dl fint riven parmesan 25 gram smör 1-1,5 liter hönsbuljong, ekologisk Ev salt & svartpeppar

25 gram smör + lite rapsolja till stekning Flingsalt Ärtskott

Riv hĂ€lften av champinjonerna pĂ„ det grova rivjĂ€rnet. Hacka lök och vitlök fint. MĂ€t upp riset, vinet. Riv parmesanen. Koka upp buljongen och lĂ„t den sjuda under hela tillagningen. Öser man med kall buljong stannar man upp kokningen av riset varje gĂ„ng och kĂ€rnan blir rĂ„. Börja med att steka svamprivet i smör pĂ„ hög vĂ€rme. Det ska bli ordentligt stekt för att fĂ„ ut sĂ„ mycket smak som möjligt. SĂ€nk sen vĂ€rmen och tillsĂ€tt riset, lök och vitlök. LĂ„t allt bli glansigt. HĂ€ll pĂ„ vinet och lĂ„t koka in. NĂ€r vinet kokat in Ă€r det dags att börja ösa med buljongen. HĂ€ll pĂ„ en skopa Ă„t gĂ„ngen och lĂ„t det koka in innan man tillsĂ€tter mer. Rör ofta, det Ă€r det som Ă€r knepet. FortsĂ€tt mata med buljong tills riset nĂ€stan Ă€r klart. Det ska finnas en liten kĂ€rna kvar i riset sĂ„ det inte kĂ€nns som överkokt gröt. Dra av frĂ„n plattan och tillsĂ€tt osten och smöret. Stek resten av svampen pĂ„ hög vĂ€rme i bĂ„de smör och olja. Salta och peppra.

Servera risotton direkt med svampen och lite Àrtskott pÄ toppen.<

parmesan risotto svamp