Delikatesses.se

Grekisk afton

IgÄr samlades stora delar av familjen hos storasyster pÄ ön. Mamma, pappa, mormor, storasyster med bÀbismage, svÄger, söta E ocksÄ vi tvÄ. Det bli alltid lite "mitt-stora-feta-grekiska-bröllop" nÀr vi ses. Det ska kramas, alla ska hjÀlpa till med maten, alla vill betala maten, och vi har galet trevligt. I helgen var det en artikel i Sydsvenskan om Anders Vendel och hans Sandskogen utanför Ystad. I artikeln var dÀr ett recept pÄ grillad slanggurka som jag inte bara kunde slÀppa. DÄ salladen blir en grekisk sallad 2.0 sÄ grillade vi souvlaki till. SjÀlvklart sÄ grillades det vegetariskt med i form av fÀnkÄl och zucchini som legat i likadan marinad som köttet. Vill du komma lite nÀrmare Medelhavet sÄ tinga detta i helgen.

Souvlaki till 8 personer 2 kg karré, skuren i mindre bitar 2 dl olivolja Skal och saft frÄn 1 citron 4 vitlöksklyftor 1 msk torkad rosmarin 1/2 kruka fÀrsk rosmarin 1/2 kruka fÀrsk oregano Salt och peppar

Blanda allt och lÄt marinera i minst 2 timmar.TrÀ pÄ spett och grilla.

Grekisk sallad 2.0 2 slanggurkor, delade pÄ lÀngden Salt & peppar Olivolja 1 rödlök Kalamataoliver 100 gram chÚvre (funkar sÀkert med feta) FÀnkÄlsdill 4 citroner- halverade och grillade

Gnid in gurkorna med olivolja, salt & peppra. Grilla i ca 3 min pÄ varje sida. Skiva löken och riv chÚvre i mindre bitar. LÀgg pÄ lök, chÚvre och oliver. LÀgg de grillade citronerna vid sidan om och lÄt gÀsterna sjÀlva klÀmma över salladen.

Gurkan ligger dÀr under....

Till det grekiska dricker vi gudarna dryck, vin. Vad passar inte bÀttre Àn ett glas kallt rosé frÄn en av de mest prisvÀrda boxarna systemet har att erbjuda Chill Out Shiraz rosé (nr 3105), 179 pix. Vill man servera flaska istÀllet rekommenderas min lilla favorit Domaine de Collavery, (nr 2859) för 79 riksdaler.

chevre fankal grillat rosmarin slanggurka souvlaki tzatziki vitlok