Delikatesses.se

gratinerade musslor

Ofta undrar jag varför man inte kan köpa blĂ„musslor i lösvikt,  mĂ„ste ju alltid köpa ett kilo. Detta gĂ„r ju an om man  enbart ska mumsa musslor, men om man bara vill ha nĂ„gra stycken i en soppa, gryta eller pĂ„ fiskgratĂ€ngen. Som vi ju ville igĂ„r sĂ„ stĂ„r vi med minst ett halvt kilo kvar. Nu Ă€r det ju sĂ„ att musslorna hĂ„ller sig ett par dagar i kylskĂ„pet i vattenbad och att man byter vattnet varje dag. Som tur Ă€r sĂ„ Ă€r det just idag Eurovision Song Contest och dĂ„ behövs det lite snacks till den lĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„nga sĂ€ndningen. DĂ„ passade dessa överblivna skalprydda godingar perfekt. Man gratinerar dom helt enkelt. Vad som hĂ€nde med de i gĂ„r? Vi gjorde en galet god fisksoppa pĂ„ en skaldjursfond som Ola kokade ihop för ett par veckor sen som göttat sig i frysen. Återkommer med recept pĂ„ den. Trevlig kvĂ€ll och heja Sverige sĂ„klart!


image

Gratinerade blÄmusslor

1/2 kilo fÀrska blÄmusslor

2 dl vatten, att koka musslorna i

2 skivor bröd

45 gram cheddarost

1/2 vitlöksklyfta

en nÀve klippt grÀslök, eller annat vÀlsmakande blad

1 msk olivolja

flingsalt

SÀtt pÄ grillen pÄ ugnen, ni vet den dÀr taggiga symbolen som anvÀnds alldeles för lite. Börja med att koka upp vattnet. LÀgg i musslorna och sÀtt pÄ locket. LÄt musslorna bara precis öppna sig, tar typ 1 min. GÄr dom för lÀnge sÄ blir de bara sega och trÄkiga. HÀll bort vattnet. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Ta bort toppskalet pÄ de andra musslorna och placera i en form. Mixa sen ihop resten av ingredienserna i en mixer. Strör över smulet pÄ alla musslorna och sÀtt in i ugnen i ca 6 min eller tills de fÄtt fin gyllene fÀrg. Ta ut och servera. Dessa smÄ raringar Àr supergoda till vilken tomatsoppa som helst med.

brodsmul gratinerade musslor