gratinerade musslor
Ofta undrar jag varför man inte kan köpa blÄmusslor i lösvikt, mÄste ju alltid köpa ett kilo. Detta gÄr ju an om man enbart ska mumsa musslor, men om man bara vill ha nÄgra stycken i en soppa, gryta eller pÄ fiskgratÀngen. Som vi ju ville igÄr sÄ stÄr vi med minst ett halvt kilo kvar. Nu Àr det ju sÄ att musslorna hÄller sig ett par dagar i kylskÄpet i vattenbad och att man byter vattnet varje dag. Som tur Àr sÄ Àr det just idag Eurovision Song Contest och dÄ behövs det lite snacks till den lÄÄÄÄÄÄÄnga sÀndningen. DÄ passade dessa överblivna skalprydda godingar perfekt. Man gratinerar dom helt enkelt. Vad som hÀnde med de i gÄr? Vi gjorde en galet god fisksoppa pÄ en skaldjursfond som Ola kokade ihop för ett par veckor sen som göttat sig i frysen. à terkommer med recept pÄ den. Trevlig kvÀll och heja Sverige sÄklart!
Gratinerade blÄmusslor
1/2 kilo fÀrska blÄmusslor
2 dl vatten, att koka musslorna i
2 skivor bröd
45 gram cheddarost
1/2 vitlöksklyfta
en nÀve klippt grÀslök, eller annat vÀlsmakande blad
1 msk olivolja
flingsalt
SÀtt pÄ grillen pÄ ugnen, ni vet den dÀr taggiga symbolen som anvÀnds alldeles för lite. Börja med att koka upp vattnet. LÀgg i musslorna och sÀtt pÄ locket. LÄt musslorna bara precis öppna sig, tar typ 1 min. GÄr dom för lÀnge sÄ blir de bara sega och trÄkiga. HÀll bort vattnet. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Ta bort toppskalet pÄ de andra musslorna och placera i en form. Mixa sen ihop resten av ingredienserna i en mixer. Strör över smulet pÄ alla musslorna och sÀtt in i ugnen i ca 6 min eller tills de fÄtt fin gyllene fÀrg. Ta ut och servera. Dessa smÄ raringar Àr supergoda till vilken tomatsoppa som helst med.