Delikatesses.se

Gratinerad tortellinigryta med squash & parmesan

NÀr man ska fÄ ihop vardagen med tvÄ heltidsjobbande förÀldrar, en liten tjej pÄ dagis, pendling och ett stort hus sÄ gÀller det att vara smart  i menyplaneringen. Det ska gÄ fort att göra eller vara klart utan att alltid köpa hÀmtmat eller helfabrikat.

Vi försöker lĂ€gga upp det som sĂ„ att vi alltid veckohandlar pĂ„ söndagen (okej, det brukar bli mĂ„ndagen) DĂ„ köper vi till 3 middagar, det hĂ€nder ju alltid nĂ„got som gör att en middag blir instĂ€lld, det blir mycket över frĂ„n dagen innan eller sĂ„ fĂ„r vi helt enkelt lösa det om vi saknar en dag med köpt mat eller ta frĂ„n frysreserven (för det MÅSTE man ha en)

LÀtt att göra Àr allt- i-ett-gratÀnger och grytor. Vi brukar göra tvÄ middagar pÄ mÄndagen sÄ Àr en helt klar nÀr det Àr dags, typ en soppa. Jag tÀnkte dela med mig av vÄra enkla middagar som gör att vi fÄr ihop det och maten stÄr pÄ bordet innan lÀggdags. Vi börjar med en superenkel tortellinigryta.

IMG_1243

Gratinerad tortellinigryta med squash & parmesan

4 personer

1/2 purjolök

200 gram champinjoner

1 squash

olivaolja, till stekning

4 dl vispgrÀdde

1 dl vatten

400 gram fÀrsk tortellini, fylld med flera sorters ost

50 gram bladspenat

1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl finriven parmesan

1/2 dl hackad bladpersilja

Ett gott bröd till.

SÀtt pÄ ugnen pÄ 250 grader.

Skölj purjolöken ordentligt och skÀr den i fina skivor. Dela champinjonerna i tjocka skivor eller klyfta dom. FortsÀtt till squashen och skÀr i stavar.

Stek purjolök och champinjoner i olivolja i en gryta. Purjolöken ska bli mjuk, men inte fÄ fÀrg. Champinjonerna ska fÄ lite fÀrg sen gÄr squashen i och fÄr steka med de sista minuterna. Salta och peppra.

HÀll pÄ grÀdde och vatten. LÄt grytan koka upp och rör dÀrefter ner tortellinin. LÄt den koka i 1 min mindre Àn vad som stÄr pÄ paketet. Gör du egna tortellini sÄ lÄt de koka i 3-4 minuter. Rör försiktigt! TillsÀtt till sist spenaten.

Blanda ströbröd, parmesanosten och bladpersiljan i en skÄl och strö det sen över grytan. Gratinera hela grytan i ugnen tills osten fÄtt fÀrg, det tar mellan 5-10 minuter. Servera grytan med ett gott bröd, gÀrna foccacia.