Glöggning 2013
IgÄr inföll glöggning 2013 hos oss. Vi hade samlat alla vÄra fina vÀnner (dom som kunde..) för avsmakning av glöggen vi satte för ett par veckor sen. Den blev grymt bra och kommer bli en Äterkommande tradition. Det fanns en liten antydan till alkohol i den, hur mycket fÄr vi aldrig veta. Dock kunde den som vill spetsa ytterligare med rom eller cognac. .Det var en mycket trevlig kvÀll med glögg, ett mingeljulbord och gottehörna. Recepten kommer under veckan. Vi fÄr vÀl börja med hjÀrtat pÄ julbordet, skinkan, och en vegetarisk variant.
Klassisk griljerad julskinka 2,5 kg skinka, rimmad och lÀtt rökt
2 Àggulor 2 dl skÄnsk grovkornig senap 2 msk coldmans senapspulver 2 msk strösocker 2 dl ströbröd, gÀrna ekologisk
SÀtt ugnen pÄ 100 grader. Ta ur skinkan ur sin förpackning. Skölj av och torka torr med hushÄllspapper. LÀgg pÄ plÄt, sÀtt i termometer. StÀll in pÄ 70 grader och stÀll in i nedre delen av ugnen. Det tar ca 3 timmar. Blanda ihop allt utom ströbrödet. LÀgg pÄ smeten och strö pÄ ströbrödet. StÀll in i ugnen igen men nu pÄ 200 grader i ca 10 min, passa sÄ det inte brÀnner. LÄt svalna och sen skÀr sÄ tjocka skivor du önskar.
Senapsgriljerad rotselleri 1 kg rotselleri 2 msk rapsolja Salt
1 Àggula 1 dl skÄnsk grovkornig senap 1 msk coldmans senapspulver 1 msk strösocker 1 dl ströbröd
SÀtt pÄ ugnen pÄ 150 grader. SkÀr bort skalet pÄ rotsellerin med en kniv. LÀgg i en ugnsform eller pÄ en plÄt. Ringla över olja och salta. Tillaga i ugnen tills den Àr mjuk rÀtt igenom, ca 2 tim. Höj ugnstemperaturen till 225°. Blanda senap, Àgg, socker och senapspulver. HÀll/bred blandningen över rotsellerin. Strö över ströbröd. Griljera i mitten av ugnen tills ytan Àr gyllene, ca 10 min.
[Vi gick efter devisen finns-det-hjÀrterum-finns-det-stjÀrterum...
[