Delikatesses.se

Falafel no 1

Falafel Àr himmelskt gott! Malmö Àr falafelhuvudstad i Sverige, men det sÀgs att det var hos Falafelkungen i Lund som det hela startade 1985. Dessa smÄ kikÀrtsbollar Àr inte alls sÄ svÄra att göra sjÀlv dessutom sÄ gÄr de utmÀrkt att frysa. Det finns speciella falafeltÀnger, men det funkar lika bra med klöver fem om man Àr lite lÀtt pÄ handen. Vi har testat lite olika recept med lite blandat resultat, men detta Àr nog det ultimata, med krisp, smak och mest lika de godaste frÄn Malmö.

Falafel

500 g torkade kikÀrtor (blir ca 1 kg fÀrs)

rikligt med vatten

100 g gul lök, finhackad

1 dl finskuren bladpersilja

1 msk salt

1 œ tsk hel spiskummin

1 1/4 dl vatten

Vegetabilisk olja (ej olivolja) till fritering

  1. LÀgg kikÀrter i blöt i en skÄl med rikligt med kallt vatten i 14 timmar. Byt vatten med nÄgra timmars intervall. Skölj dem med nytt vatten.
  2. Mal kikÀrterna i en köttkvarn med grov hÄlstorlek eller i en mixer till en fuktig fÀrs.
  3. Blanda fÀrsen med smaksÀttningen ovan. LÄt stÄ i minst 30 minuter. SÄ hÀr lÄngt kan du förbereda innan fritering.
  4. Forma falaflar med en tĂ„ng, mellan tvĂ„ teskedar eller med hĂ€nderna. Se till att blöta redskapen mellan var annan/ var tredje falafel sĂ„ att de blir lĂ€tta att forma. LĂ€gg dem direkt i fritöskorgen – de tĂ„l inte att flyttas. Testa att fritera en först, om den löser upp sig sĂ„ behöver fĂ€rsen vara finare mald...
  5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera fem-sex stycken falaflar Ät gÄngen sÄ att det inte blir för trÄngt i korgen. Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig pÄ ytan, dÄ kan du ruska lite pÄ dem sÄ att de separerar sig. NÀr de Àr lÀtt guldbruna och flyter upp Àr de fÀrdiga. Frestas inte att fritera dem för lÀnge, dÄ blir de knallhÄrda efter en kort stund i rumstemperatur.

Servera i ett liba-/pitabröd med hommus, yoghurt, rödlök, saltgurka, sallad och morot för den som vill....

Vi tackar taffel.se för det eminenta receptet.