Delikatesses.se

En farmor, en barbietÄrta och en dillig biff

Har vaknat tidigt och kÀnner att förkylningen som jag dragits med hela veckan börjar slÀppa. Har levt i en liten snorbubbla dÀr mat inte smakat utan mest haft en konsistens. Förra helgen spenderade jag över sundet med min fina farmor och 34 andra glada 60+:are. Vi Ät rÞde pÞlser, besökte vingÄrden Domaine Alsgaard utanför Helsingör, stannade till pÄ Louisiana, sov pÄ hotell, kÀkade hotellfrukost, besökte den lilla havsfrun- som jag egentligen bara kommer ihÄg frÄn fantastiska Solstollarna, besökte Den blÄ planet och spatserade en stund pÄ Carlsberg. Ett mycket trevligt arrangemang med smÄ roliga inslag med farmor som huvudperson. Hon Àr fantastisk!


Veckan innan det, jobbade jag min sista vecka pÄ mycket lÀnge.. Kanske tur att förkylningen knockade mig sÄ jag faktiskt vilat. Lilla E fyllde tre Är och bjöd in till tÄrtkalas med BarbietÄrta, bullar, kakor och (till min stora förtjusning) vattenmelon. Som sig bör avslutades kalaset med fiskdamm.

NÄgonstans hÀr ska vi fÄ in ett recept med, sÄ det fÄr bli de dilliga torskbiffarna med pepparrotssÄs som rensade nÀsgÄngarna, som anrÀttades hÀromkvÀllen.


Bilden Àr tagen lika suddigt som jag kÀnt mig i huvudet hela veckan....

Dilliga torskbiffar med ugnsrostade rotfrukter samt pepparrotssÄs 1 pkt fryst torsk, tinad 1/2 gul lök 1/2 dl creme fraiche 1 msk vetemjöl 1 knippe dill 1/2 tsk salt Ett par drag med pepparkvarnen Smör att steka i

PepparrotssÄs 2 dl grekisk yoghurt 1 msk riven pepparrot, mer för den tÄlige och om du vill rensa nÀsan 1 tsk flytande honung Salt och peppar

Ugnsrostade rotfrukter 900 gram delikatesspotatis, typ Ratte 350 gram rödbetor 5 kvistar timjan, gÀrna skördade i en trÀdgÄrd nÀra dig Olivolja, typ 2 msk Salt & peppar

SÀtt pÄ ugnen pÄ 225 grader. Skala och dela rödbetor, dela potatisen pÄ lÀngden, ringla över olja, salta och peppra och sÀtt in i ugnen. Tar ca 25-30 min.

Rör sedan ihop sÄsens alla ingredienser och lÄt vila i kylen.

Gör smeten till biffarna. Hacka löken, dillen och krama ur fisken. Kör det i mixer tillsammans med creme fraiche, vetemjöl och kryddor.

Forma biffar och stek i smör tills de Àr gyllene.