Durumbröd
Att baka bröd Àr inte sÄ svÄrt nÀr man kan knepen. Jag Àlskar surdegsbröd med krispig yta och hÄligheterna som blir i brödet. IgÄr fick jag ett sÄnt sug efter gott frukostbröd. Satte en rÄgsurdeg, men den Àr ju inte klar för ens pÄ fredag...BlÀddrade lite i vÄra fina brödböcker och hittade recept pÄ ett bröd som sÄg sÄ dÀr knaprigt och hÄligt ut som jag vill ha det. Det skulle ta tre minuter att blanda ihop och 12 timmar innan det var helt klart. Ett smidigt bröd att förbereda pÄ kvÀllen, smyga upp lite tidigare pÄ morgonen för utbak och jÀsning för att sen njuta en fantastisk frukost!
Durumbröd Jag gillar recept med vĂ„g, eftersom det kan skilja rĂ€tt mycket pĂ„ hur mjölet packar sig i mĂ„ttet. En av orsakerna till att brödet blir tungt Ă€r just för mycket mjöl.KĂP EN VĂ G!!
3g jĂ€st (3krm) 300g kallt vatten (3 dl) 90 g durumvetemjöl (1Âœdl) 300g vetemjöl special (5 dl) 9 g salt (1Âœ tsk)
PÄ kvÀllen Lös jÀsten i det kalla vattnet. TillsÀtt sedan salt och mjöl. Rör tills allt blandat sig ordentligt. TÀck bunken med lock eller plastfolie och lÄt stÄ i rumstemperatur 8-10 timmar.
PÄ morgonen SÀtt ugnen pÄ 250 grader (ingen varmluft!). StÀll in bakstenen (funkar med en vanlig plÄt med) pÄ gallret och stÀll en plÄt under pÄ nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl pÄ en handduk och skrapa ur degen ur bunken med en slickepott. Dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ner den övre kanten mot mitten och den nedre pÄ samma sÀtt sÄ skarven hamnar pÄ mitten. VÀnd nu degen sÄ skarven hamnar nedÄt. Vik handduken löst över brödet och lÄt jÀsa i ca 40 min. Nu lÀser du tidningen och dricker en första kopp te eller kaffe i lugn och ro innan resten av hushÄllet vaknar....
NÀr brödet jÀst klart vÀnder du över degen pÄ en bit bakplÄtspapper, men nu sÄ skarven ligger uppÄt. LÄt brödet glida in pÄ bakstenen via en skÀrbrÀda. LÀgg nÄgra tÀrningar is pÄ den nedre plÄten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vÀdrar. ForsÀtt vÀdra var femte minut tills brödet stÄtt inne i 30 min. Om brödet ser ut att fÄ för mycket fÀrg gÄr det bra att sÀnka temperaturen nÀr som helst till 225-200 grader. Ta ut brödet och lÄt det svalna en stund pÄ galler. Servera med en god lagrad ost med hemgjord marmelad eller lokalt producerad honung....
Receptet Àr hÀmtat frÄn boken Enklare Bröd av Martin Johansson