Dumplings och en frÀsch sydafrikan
I lördags skulle det sÄ firas födelsedag. Efter tÄrta, bus och presentöppning var det sÄ dags för första rÀtten. *Trumvirvel* RÀkdumplings! Dessa smÄ ljuvlingar som man kan fylla med vad man vill och Àta huuuur mÄnga som helst av. HÄll till godo!
Bilden Àr lÄnad frÄn Ica.se, eftersom vi mest njöt och glömde ta bilder...
RĂ€kdumplings ca 30 st
Fyllning 400 g rÀkor, hackade 2 msk japansk soja ( ljus soja) 2 msk fisksÄs 2 st finhackad salladslök 1 msk riven fÀrsk ingefÀra 1 st morot, grovt riven 2 st vitlöksklyfta, riven 1 tsk strösocker 1 st röd chili, urkÀrnad finhackad Koriander för den som vill....
1 pkt won tondeg 1 Àgg
1 vÄrlök 1/2 röd chili 2 msk rostade sesamfrön 1 knippe koriander eller krasse om du föredrar det
DipsÄs 1/2 dl japansk soja 3 lime, saften 2 msk fisksÄs
Hacka och riv ihop allt och blanda med soja och fisksÄs. Kan med fördel göras dagen innan. LÀgg pÄ ca 1 tsk av fyllningen pÄ degen. Pensla Àgg lÀngs halva kanten och vik dubbel. FörsÀk klÀm ut sÄ mycket luft som möjligt sÄ degen ligger tÀtt kring fyllningen. LÀgg pÄ tallrik och lÀgg över en fuktad handduk sÄ de inte torkar.
Blanda allt till dipsÄsen och smaka av.
Förbered hackad vÄrlök, hackad röd chili, sesamfrö och koriander/krasse.
Tillagning Har man en Ängkorg i bambu med flera vÄningar Àr detta lÀckert och lÀtt att servera ur. Klipp ut rundlar som Àr lite mindre Àn korgens botten av bakplÄtspapper/alu.folie. LÀgg dumplings pÄ varje lager, viktigt Àr att de inte ligger mot varandra eftersom de dÄ fastnar. StÀll korgen pÄ kokande vattenbad i ca 4 min. Om du inte har en Ängkorg kan du göra dom i stekpanna. VÀrm pannan och ha i lite sesamolja. LÀgg i degknytena och stek som hastigast i 30 sek. HÄll sedan pÄ vatten, knappt ett par matskedar. PÄ med ett lock och lÄt Änga i ca 3 min. Det fÄr inte vara för mycket vatten eftersom de dÄ kokas.
Ta av och Àt direkt med dipsÄsen och tillbehören som ger frÀschör.
Sommelieren( jag) tog fram ett mousserande vin till dessa smÄ guldklimpar. SÀltan, viss hetta, det lite sura frÄn limen i dipsÄsen passar ypperligt med bubbligt, torrt vitt vin. Varför inte denna sydafrikan som numer finns i ordinarie sortimentet för ynka 98 riksdaler. Boschendal Brut ( nr 7889), Chardonnay & Pinot noir. Heavenly om jag fÄr sÀga det sjÀlv!