Dumlebiskvier
Idag ska det kalasas igen. Vi firar vÄr lilla hönas första namnsdag, hennes andranamn, Elna ska firas stort idag. NÀr Selma inte orkar fira sig sjÀlv mer sÄ Äker vi till min lilla mormor som firar sin 80-Ärs dag idag. Det blir traditionsenlig smörgÄstÄrta. Hurra för mormor! Om Selma hade fÄtt vÀlja fika sÄ hade hon nog valt dumlebiskvier som namnsdagsfika. Hennes förÀldrar lyfter pÄ hatten och tackar för valet.
Dumlebiskvier Antalet kan variera beroende pÄ storlek....
125 gram mandelmassa 1 Àggvita 1/2 dl socker
100 gram smör, rumstempererat 1/2 dl florsocker 1 Àggula 1/2 tsk vaniljsocker 1 rÄgad msk kolasÄs, har man dulce de leche sÄ Àr det lyx 10 dumlekolor, nÄgot tillplattade 1 krm flingsalt
200 gram mjölkchoklad 1 msk neutral olja
Börja med bottnarna. Vispa sockret och Àggvitan lite vitt, riv sen ner mandelmassan i. Vispa till en slÀt smet. Sprits ut sÄ stora rundlar du önskar. Jag anvÀnde min macaronplatta i silikon, men det funkar lika bra pÄ ett bakplÄtspapper. Baka av i ugnen pÄ 175 grader, med varmluft, annars 200 grader. Tar ca 12 min innan de blir gyllenbruna.
Gör smörkrÀmen. Vispa smöret, Àggulan, florsockret och vaniljsocker pösigt och luftigt, nÀstan vitt. Rör i kolasÄs och flingsalt. LÄt stÄ kylt en stund.
LÀgg sen en tilltryckt dumlekola, eller en halv om du gör smÄ, pÄ varje botten och bre sen smörkrÀm pÄ sÄ den tÀcks. StÀll in i frysen i minst 30 min.
Hacka chokladen och smÀllt hÀlften av den över ett vattenbad. HÀll i oljan och lyft upp frÄn vattenbadet. Rör ner resten av chokladen sÄ den med smÀlter, pÄ sÄ sÀtt tempereras chokladen, den behÄller glans samt att den inte Àr sÄ varm nÀr smörkrÀmen ska doppas.
Doppa varje biskvi i chokladen sÄ smörkrÀmen tÀcks. StÀll pÄ galler sÄ överflödig choklad rinner av. LÄt stelna helt i kylen. Sen kan man om man vill och har choklad över spritsa strÀngar som jag gjort. LÄt sen stelna igen. LÀgg i frysen eller servera direkt till kaffet.