Den döende svanen
Det Ă€r sĂ„ vaaaaaaarmt! Jag vet att man inte fĂ„r gnĂ€lla men jag svettas som en liten gris. Ingen bris och frisk flĂ€kt hĂ€r inte. Ser faktiskt fram emot lite sĂ€mre vĂ€der i helgen.... Har idag varit pĂ„ glukosbelastning för att utesluta graviditetsdiabetes. Man dricker 250 ml ren sockerlösning pĂ„ fastande mage, försöker behĂ„lla det i tvĂ„ timmar och sen fĂ„r man stick i fingret. Ingen kulinarisk upplevelse, men heller inte sĂ„ jobbigt som alla har stönat ur sig. Fick dock ett smart tips om en klyfta citron i handvĂ€skan. Det dĂ€r sista i burken kĂ€nns galet sött och dĂ„ var det gott att bita i klyftan innan man sörplade i sig det. NĂ€r jag vĂ€l kom hem igen vĂ€ntade ett kĂ€rt Ă„terseende pĂ„ mig hemma, min fina vĂ€n Carinâ€ïž Vi tog en kaffe i hrm solen. IkvĂ€ll blir det mera mys med denna dam och de andra töserna. SĂ„ i ugnen "dansar" en Pavlova som ska fyllas med lemoncurd, grĂ€dde och alldeles nyplockade, lokala vinbĂ€r, körsbĂ€r och jordgubbar.
Den vackra Anna som gett namn Ät desserten. Ballerinan Àr mest kÀnd för sin roll den döende Svanen, vilken jag kÀnner mig som idag...
Pavlova 4 Àggvitor 4 dl socker 1,5 tsk citronsaft 3 tsk maizena stÀrkelse
Lemoncurd, eller annan curd LÀttvispad grÀdde Galet mycket bÀr och frukt som den toppas med
Separera Ă€ggulor och vita. Vispa vitorna hĂ„rda, skĂ„len ska kunna vĂ€ndas upp och ner utan att den rinner ut. Vispa i socker och citronsaft. Vispa tills den Ă€r glansig och topparna stannar kvar. Rör sen i maizenan. Fira en 20cm rundel pĂ„ ett bakplĂ„tspapper och spritsa ut i cirkeln. Avsluta med ett extra lager i ytterkant, sĂ„ det bildas en liten vall. GrĂ€dda 15 min i ugnen pĂ„ 150 grader, sĂ€nk dĂ€refter vĂ€rmen till 100 grader i ytterligare 30 min. Ta ut och kĂ€nn pĂ„ marĂ€ngen, den ska vara hĂ„rd utanpĂ„ och krĂ€mig inuti. Om den verkar för mycket krĂ€mig, grĂ€dda 10â15 minuter till. LĂ„t svalna pĂ„ galler.
Sen lÀgger du ett lager curd, toppar med grÀdde som swirlas med mer curd och överöser den med valda bÀr och frukt. Servera! SjÀlva marÀngen kan göras i förvÀg, men monteringen ska ske precis innan man ska Àta den.
Uppdatering! SÄ hÀr blev den. Galet god efter en fantastisk vegetarisk grillmiddag.