Citron- & rosmarinrisotto
NÀr man skriver matblogg förvÀntas det att alla inlÀgg har en liten klatschig text som i slutÀndan hör ihop med det man lagat. Detta kommer inte bli ett sÄdant. Jag kommer inte pÄ nÄt finurligt att berÀtta utan ger er bara helt sonika ett recept som inte ens jag lagat utan han den dÀr Ola som jag brukar hashtagga som #hankan pÄ instagram. VarsÄgoda!
Citron- & rosmarinrisotto 4 portioner
4 dl carnaroli, eller annat risottoris 2 stora schalottenlökar 1 stjÀlk blekselleri 1 dl vitt vin, eller tvÄ munfullar om kocken sÀtter mÄtten 12 dl grönsaksbuljong 2 rejÀla skvÀttar olivolja 1-1,5 dl parmesan 1 klick smör
Zest och saft frÄn 1/2 citron, ekologiska sÄklart! 1 kvist rosmarin, ha i mer om du vill Nymalen svartpeppar
Ugnsbakade tomater 500 gram romanticatomater 1 krossad vitlöksklyfta Zest frÄn 1/2 citron, ekologiska Lite olivolja
175 grader i 20 min.
Blanda buljongen och vÀrm, inte koka. Hacka lök och selleri fint. Stek i olja, utan att det tar fÀrg, pÄ medelvÀrme. Ha i riset och öka vÀrmen nÄgot och stek till riset blir glansigt i kanterna. HÀll pÄ vinet och lÄt koka in, sÀnk vÀrmen igen sÄ att det bara sjuder. Kokar du det sÄ blir riset mosigt. Rör hela tiden med en trÀslev. HÀll pÄ lite buljong Ät gÄngen och sjud in innan du hÀller pÄ mer. Upprepa till riset Àr klart, tar ca 20 min. Det ska finnas en al dente kÀrna kvar. NÀr den Àr klar ska den vara lite lös. I med parmesan, smör, zest, rosmarin och saft. Blanda runt och avsluta med ett par drag med pepparkvarnen. LÄt vila en 5 minuter dÄ den fÄr sÀtta sig. Servera med tomaterna som fÄtt gÄ i ugnen under tiden som risotton sjuder.