Chokladtryffel med fikon & whisky
Vi har planer att inta Ven under helgen. Tanken Àr att lördagen ska gÄ i Whiskyns tecken. Vi ska smutta pÄ fruktiga, rökiga och smakrika whiskys. Jag tÀnker mig att vi ska dricka whisky till maten, kaffet och bara för att vi kan Äterkommer mer om det. Men lite kaffegodis har jag redan gjort sÄ det kommer hÀr. Originalreceptet hittar ni pÄ Allt om mat.
Chokladtryffel med fikon & whisky
ca 20 st smÄ, Àr dom smÄ fÄr man ta tvÄ...
1 fikon
2 msk socker
2 msk vatten
0,5 dl vispgrÀdde
1 tsk smör
1 tsk whisky, jag körde pÄ en 18 Ärig Caol Ila
100 gram mörk choklad
kakao att doppa i
Klyfta fikonet. MÀt upp vatten och sockret i en kastrull och koka ihop de tre komponenterna. Sila sen av fikonet. Koka upp lagen som blir tillsammans med grÀden och smöret. Hacka under tiden chokladen. Ta av kastrullen frÄn plattan och hÀll i chokladen och rör tills den Àr helt smÀlt. TillsÀtt whiskyn och hÀll upp i en plastad behÄllare. StÀll i kylen ett par timmar. StjÀlp upp pÄ skÀrbrÀdan och skÀr lagom stora bitar och doppa i kakon. StÀll kallt igen tills det Àr dags att avnjuta.