Delikatesses.se

ChokladmoussetÄrta

Förra veckan och helgen var ganska intensiv. Det var tÄgpremiÀr för lilla hönan med besök i HÀssleholm. LunchhÀng med mina vÀnner och hjÀrtats smÄ vÀnner. Idag ligger vi pÄ soffan och Àter praliner, jag iallafall. Vi tar en lugn mÄndag med inga mÄsten och firar att vÄr Àlskling varit hos oss en mÄnad just idag, 18;54 smÀller det. HURRA för vÄr lilla tjej <3

IMG_5698-0.JPG
Vill man fira med en" stor pralin" sÄ fÄr man svÀnga ihop denna goda chokladmoussetÄrta som Anna bjöd pÄ förra söndagen.

IMG_6633
Vi mÄste sÀtta glöggen denna veckan, har googlat pepparkakshusinspiration med sÄ nu vet jag hur Ärets arkitektur ska se ut. Kommer bli galet bra!

ChokladmoussetÄrta 10 personer

Botten 2 Ă€gg 1 Âœ dl strösocker 100 g smör, smĂ€lt Ÿ dl kakao 1 nypa salt 1 tsk bakpulver 1 Âœ dl vetemjöl 1 œ–2 dl hallon, frysta

Chokladmousse 1 Âœ dl vispgrĂ€dde 250 g mörk choklad, hackad Âœ dl strösocker Âœ dl vatten 3 Ă€ggulor 3 Âœ dl vispgrĂ€dde (vispas)

garnera med ex hallon, hyvlad choklad eller en klick lÀttvispad grÀdde

SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Vispa Ă€gg och socker pösigt i en bunke. TillsĂ€tt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och rör ihop med Ă€ggsmeten. KlĂ€m fast ett bakplĂ„tspapper i botten pĂ„ en form, 18–20 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplĂ„tspapper och klĂ€ kanten med det. Bred ut smeten i formen. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. GrĂ€dda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. LĂ„t den kallna i formen.

Chokladmousse: Koka upp grĂ€dden i en kastrull. HĂ€ll den över chokladen i en skĂ„l och rör om till en slĂ€t smet. Koka upp socker och vatten. StĂ€ng av plattan. TillsĂ€tt Ă€ggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krĂ€mig smet.Vispa grĂ€dden lĂ€tt och blanda den försiktigt först med Ă€ggsmeten och sen allt i chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. StĂ€ll kakan i frysen i 3–4 tim. HĂ€r kan den stĂ„ nĂ„gon vecka med plast pĂ„.

Ta fram kakan i god tid och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen, om det blir nÄt över.....

choklad chokladmousse gradde hallon mork-choklad mousse tarta