Delikatesses.se

Cantucchini

NÀr vi bilade i Italien för tre Är sen upplevde vi det italienska livet. Vi undvek turistandet, förutom i Florens och Pisa, dÄ det tillhör....men nÀr vi bagav oss ivÀg i vÄr Fiat Panda var det landsbygd, smÄ pittoreska byar som bjöd pÄ bÀst lunch. Den bÀsta middagen Ät vi i Arezzo i en liten grÀnd, bruschettas med de lokala och godaste tillbehören. Till dessert tog vi varsin Vin santo med cantucchini, smÄ mandelskorpor. Man brukar fÄ ett par stycken att doppa, men hÀr fick vi varsin nÀve! 1 nÀve Äkte ner i vÀskan och fick agera fÀrdkost. Det rÀddade lÄnga varma dagar pÄ slingriga bergssluttningar i vÄr lilla bil.

Vin Santo dÄ?! Sött dessertvin frÄn Toscana. Vanligen framstÀllt pÄ druvorna Malvasia och Trebbiano. Namnet betyder heligt vin. Druvorna skördas sent och fÄr ligga och torka i halm fram till pÄsk, dÄ det vinifieras. Ibland tillsÀtts mer alkohol till vinet, dÀrför kan det ibland rÀknas som starkvin( 15-22 volymprocent alkohol) och ibland bara som vin. Smaker och dofter som ofta Àr framtrÀdande Àr marsipan, apelsin, knÀck och russin. Smaker som Äterkommer i mandelskorporna. AlltsÄ en ypperlig kombo. Gör ett par nÀvar cantucchini!

Cantucchini Ca 80 st

3 st medelstora Àgg 2 dl socker 0.25 tsk salt 1 msk finrivet apelsinskal 0.5 tsk bittermandelessens (kan uteslutas) 1 dl olivolja 300 g vetemjöl (knappt 6 dl) 1 tsk bakpulver 200 g hel mandel 1.5-2 dl vetemjöl till utbaket

1 st Àgg till brödglans 1 tsk socker till brödglans 1 msk vatten till brödglans

SÀtt pÄ ugnen pÄ 190 grader eller 175 grader varmluft. Vispa Àgg och socker vitt och pösigt. Blanda i salt, apelsinskal, essens och olja. Blanda mjöl och bakpulver, vispa sedan ner det i smeten. Mjöla bakbord med mjölet, vÀlt ut smeten och arbeta in mandel och mjölet med en degskrapa, ha i mer mjöl om det behövs, men det ska vara lite kladdigt. Dela degen i 4-5 bitar och rulla eller forma lÀngder som Àr ca 3 cm 3 cm breda och lika lÄnga som plÄten.

Blanda brödglansen och pensla pÄ rikligt pÄ varje lÀngd. SÀtt in i ugnen i ca 20 min, ta ut nÀr de Àr gyllenbruna. LÄt svalna 5 min innan du skÀr lÀngderna i skorpor, lite pÄ snedden. LÀgg skorporna med snittytan upp.

SÀnk vÀrmen i ugnen till 100 grader och lÄt torka i 40-60 min. De Àr allra godast imorgon nÀr alla smakerna fÄtt mogna. Nu Àr det bara att dippedoppa!