Delikatesses.se

Brynt smörkola

En vecka till julafton och jag har precis klickat hem Ă„rets julkort. Yepp, ni hörde rĂ€tt. Hon-som-alltid-pysslar-sina-egna-julkort har klickat hem fĂ€rdiga. Jag har ju dock tagit bilderna sĂ„ man skulle vĂ€l kunna sĂ€ga att det kreativa Ă€ndĂ„ Ă€r egengjort. NĂ„t annat som med Ă€r egengjort Ă€r de gudomliga brynta smörkolorna som fick koka  ihop i vĂ„rt lilla kök. Guess what jag mumsar pĂ„ i detta nu.... Receptet Ă€r Sara Aasum Hultbergs. Hon lĂ€gger upp grymma videor och recept pĂ„ hemgjortgodis via recept.nu.

Brynt smörkola

200 gram smör

2 dl vispgrÀdde

2 dl ströscker

1 dl farinsocker

1 dl glykos

0,5 dl vatten

flingsalt till topping

Bryn smöret i en kastrull, pÄ lÄg vÀrme. LÄt det ta tid. NÀr det uppstÄr smÄ !champagnepubblor! och doftar hÀrligt kola och lite nötigt Àr det dags att blanda ner grÀdden och farinsocker. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och lÄt sockermassan koka tills den Àndrar fÀrg och fÄr en mörkare ton. TillsÀtt grÀddblandningen i tre omgÄngar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan pÄ medelvÀrme tills den har en temperatur pÄ 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om dÄ och dÄ.

brynt-smor flingsalt kola