Delikatesses.se

Betsallad med kalkon, bacon och fetaost

IgÄr var vi en svÀng pÄ Malmö garden show i slottsparken. Det Àr ett miniformat av  det engelska Chelsea flower show. Oj sÄ mycket fint dÀr fanns. Inte nog med den vanligt prunkande trÀdgÄrden i slottstrÀdgÄrden och de smÄ kolonilotterna. SlottstrÀdgÄrden hade utökats med konstnÀrers vÀxtliga syn pÄ olika teman, drömbalkonger och gröna oaser. Stor marknad med allt frÄn representanter för pelargonsÀllskapet till handelstrÀdgÄrdar som sÄlde blommor och smÄ grönsaksplantor. Man blev galet sugen pÄ en egen lite trÀdgÄrd med egen odling av bÄde vackra blommor och goda vÀxter som man sen kan tillreda pÄ allehanda vis. Jag fortsÀtter i min drömvÀrld och ger er ett finfint recept pÄ en hÀrligt somrig sallad.

Vem hade inte velat bli bjuden pÄ en middag i denna oas?

TrÀdgÄrdsmarknad


Betsallad med kalkon, bacon och fetaost

2 stora portioner

1 kalkonfilé

2 msk japansk soja

4 msk sweet chilisÄs

2 vitlöksklyftor

3 stora gulbetor

5-8 smÄ röda delikatessrödbetor

bladspenat och mangold

140 g bacon, skuret i mindre tÀrningar

1 pkt fetaost

1/2 dl rostade valnötter

balsamvinÀger och olivolja

Börja med att koka betorna, med skalet pÄ, i saltat vatten. De stora tar ca 45 min och de smÄ 30 min. KÀnn med sticka. Marinera kalkonfilén med soja, sweet chili och vitlök. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. SÀtt i termometer pÄ 70 grader.

NÀr betorna Àr klara, skölj under kallt vatten. Dra bort skalet och skiva/klyfta till lagom stora munsbitar.

Stek bacon i torr stekpanna. LÄt rinna av pÄ papper. Rosta valnötterna i torr stekpanna, passa sÄ de inte brÀnns.

LÀgg upp bladspenat och betor pÄ ett fat. Smula över fetaosten och baconet. SkÀr kalkonfilén i skivor och lÀgg pÄ. ringla över olivolja och balsamvinÀger. Strössla över de rostade valnötterna. Enjoy!