Delikatesses.se

Betsallad med kalkon, bacon och fetaost

IgĂ„r var vi en svĂ€ng pĂ„ Malmö garden show i slottsparken. Det Ă€r ett miniformat av  det engelska Chelsea flower show. Oj sĂ„ mycket fint dĂ€r fanns. Inte nog med den vanligt prunkande trĂ€dgĂ„rden i slottstrĂ€dgĂ„rden och de smĂ„ kolonilotterna. SlottstrĂ€dgĂ„rden hade utökats med konstnĂ€rers vĂ€xtliga syn pĂ„ olika teman, drömbalkonger och gröna oaser. Stor marknad med allt frĂ„n representanter för pelargonsĂ€llskapet till handelstrĂ€dgĂ„rdar som sĂ„lde blommor och smĂ„ grönsaksplantor. Man blev galet sugen pĂ„ en egen lite trĂ€dgĂ„rd med egen odling av bĂ„de vackra blommor och goda vĂ€xter som man sen kan tillreda pĂ„ allehanda vis. Jag fortsĂ€tter i min drömvĂ€rld och ger er ett finfint recept pĂ„ en hĂ€rligt somrig sallad.

Vem hade inte velat bli bjuden pÄ en middag i denna oas?

TrÀdgÄrdsmarknad


Betsallad med kalkon, bacon och fetaost

2 stora portioner

1 kalkonfilé

2 msk japansk soja

4 msk sweet chilisÄs

2 vitlöksklyftor

3 stora gulbetor

5-8 smÄ röda delikatessrödbetor

bladspenat och mangold

140 g bacon, skuret i mindre tÀrningar

1 pkt fetaost

1/2 dl rostade valnötter

balsamvinÀger och olivolja

Börja med att koka betorna, med skalet pÄ, i saltat vatten. De stora tar ca 45 min och de smÄ 30 min. KÀnn med sticka. Marinera kalkonfilén med soja, sweet chili och vitlök. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. SÀtt i termometer pÄ 70 grader.

NÀr betorna Àr klara, skölj under kallt vatten. Dra bort skalet och skiva/klyfta till lagom stora munsbitar.

Stek bacon i torr stekpanna. LÄt rinna av pÄ papper. Rosta valnötterna i torr stekpanna, passa sÄ de inte brÀnns.

LÀgg upp bladspenat och betor pÄ ett fat. Smula över fetaosten och baconet. SkÀr kalkonfilén i skivor och lÀgg pÄ. ringla över olivolja och balsamvinÀger. Strössla över de rostade valnötterna. Enjoy!