Bagels
Under min tonÄrstid öppnade Sweet coffeeBar aka "Kossan" i lilla HÀssleholm. Det var ett riktigt innestÀlle med latte, espresso, ciabatta, stora muffins, cookies och givetvis bagels. Vi, bla Charlotta, hÀngde rÀtt mycket pÄ "Kossan" och hade alla vÄra favoriter. Min favorit var bagel med cream cheese, kalkon och mangochutney. Till det drack jag en latte med caramellsyrup.*slurp* Sweet coffeeBar finns inte kvar, men kravings för bagels med min favorittopping gör sig ibland pÄmind....
bild lÄnad av matklubben.se
10 ringar
50 g jÀst 2,5 dl mjölk 0,5 dl solros- /rapsolja 2 msk honung 0,5 msk salt 5 dl rÄgsikt 2-2,5 dl vetemjöl special
3 liter vatten 2 msk salt
1 Àgg sesamfrö och/eller vallmofrö
Smula jÀsten i bunke. VÀrm mjölken till 37 grader och hÀll pÄ jÀsten och rör om sÄ jÀsten löser sig. TillsÀtt olja, honung, salt, rÄgsikt och ca 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen ritkigt smidig, gÀrna i msakin annars sÄ minst 10 min för hand. TillsÀtt mer mjöl vid behov.
Ta upp degen pÄ mjölat bakbord dela den i 10 delar (ca 75g/del). Rulla till ca 15 cm lÄnga och forma till ringar som man fÀster odentligt.
LÀgg pÄ plÄt och lÄt jÀsa i ca 40 min. SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader och koka upp vatten och salt.
Efetr jÀsningen lÀgg i nÄgra ringar i taget och lÄte koka med i 2 min. Ta upp med hÄlslev och lÀgg pÄ plÄten igen. pensla med Àgg och strö pÄ valfritt frö, elelr inget om man vill ha naturella.
GrÀdda i ugnen i ca 17 min, elelr tills ringarna blivit gyllenbruna. LÄt svalna pÄ galler.
Detta receptet Àr hÀmtat frÄn en av mina favoritböcker, Bröd, soppor och röror av systrarna Eisenman.