Delikatesses.se

Asiatisk biff med ingefÀrsdressing och glasnudelsallad

Först ska jag göra en pudel.... Givetvis sÄ Àr lilla S, Simba ett lejon och inte en tiger. SÄ nu nÀr detta Àr gjort sÄ gÄr vi in pÄ viktigheter i livet. Mat och vin i kombination. Det behöver inte vara sÄ svÄrt och skitnödigt som alla tror. Man lÀr sig nÄgra grundregler och fÄr sen dricka sig igenom ett gÀng viner innan man hittar rÀtt. Precis som med mycket annat sÄ Àr smaken som baken, delad. NÀr vi var pÄ Noma för ett par Är sedan fick vi in ett vin till ett ostron som förstÀrkte ostronets smak gÄnger 7 och fick vinet att smaka hav, vilket sÀkert Àr fantastiskt för den som Àlskar ostron. I don't! BÄde vinet och rÀtten blev helt fel dÀr, trots att det var en match made in heaven. Börja med grunderna. Vilka smaker har vi i matrÀtten? SÀlta, fetma, sötma,syra eller hetta. Det Àr detta vinet ska passa till. Det thailÀndska köket Àr otroligt smakrikt. HÀr Äterfinns bÄde extrem hetta, syra, sötma och mycket umami frÄn den traditionella fisksÄsen som ingÄr i nÀstan alla rÀtter. Hettan Àr det första som stÀller till det. Ett rött fatlagrat vin blir helt fel. Det blir strÀvt och spritigt. Chili och ingefÀrshetta behöver fruktsötma. Syran i maten behöver syran frÄn vinet för att plocka fram druvigheten, frukten och det aromatiska. Ni kommer förstÄ om ni testar detta.

Asiatisk biff med ingefÀrsdressing och glasnudelsallad 4 personer

Salladen 50g cashewnötter, neutrala 1 msk solrosfrön 2 msk sesamfrö 200 gram glasnudlar 1 romansallad 1 stor morot 1 bunte rĂ€disor Âœ gurka 1 stor bunt koriander 3 salladslök 1 ask krasse Âœ ask alfalfagroddar

Köttet 500 g rumpstek, utan fettkappa (ryggbiff funkar med) 2 tsk fiv spice, kinesisk kryddblandning olivolja

Dressing 100 g gari och lite av lagen 1-2 lime, saften 1 msk fisksĂ„s 1 msk japansk soja 1 msk sesamolja Âœ röd chili, eller efter smak

Börja med att rosta cashew, solroskÀrnor och sesamfrö i en torr stekpannan pÄ medelhög vÀrme. Rör om ofta. HÀll över dessa i en skÄl nÀr de fÄtt fin fÀrg och blivit lite glansigare, alltsÄ slÀppt sin naturliga olja. Hetta nu upp olivolja i stekpannan, krydda köttet med salt, peppar och five spice. Gnid in ordentligt. Bryn sen köttet pÄ bÄda sidorna i stekpannan. StÀll sen in i ugnen pÄ 150 grader tills köttet visar 58 grader i innertemperatur. Ta dÄ ut köttet och lÄt det vila i 10-15 min. Under tiden som köttet stÄr i ugnen sÄ riv salladen grovt. LÀgg glasnudlarna i en bunke med lite salt och hÀll pÄ kokande vatten och lÄt stÄ ett par minuter innan du hÀller av dom och sköljer med kallt vatten. LÄt de ligga i silen. Riv moroten, skiva salladslöken, dela rÀdisorna och kvarta gurkan i halvcentimeter tjocka bitar. Gör dressingen, genom att blanda ihop alla ingredienser. Montera salladen med roman i botten, och strössla sen över resten av grönsakerna och nudlarna. Skiva köttet ganska tunna skivor och lÀgg pÄ salladen. fördela groddarna ovanpÄ. Hacka koriander och klipp krassen och strössla över. Avsluta med nöt- & fröblandningen. Servera tillsammans med dressingen.

Ett av mina favoritvin skulle passa ypperligt till denna rÀtt. Kung fu girl (2690), riesling, Washington state, USA 121 kr Druvan Àr riesling som överlag förknippas med tyska ganska söta viner. Det Àr ofta hög fruktsyra i dessa viner, sÄ Àven i detta fallet. Ett vin som smakar vita persikor, aprikos, asiatiska pÀron, lime och har en viss blommighet. Detta gör att vinet blir en fulltrÀff till asiatisk mat. Det möter syra, sötma och hetta som Àr signifikativt för dessa rÀtter. Vinet Àr gjort av f.d. rockmanagern Charles Smith, som 1999 bytte bana i livet och lÀr vara helt sjÀlvlÀrd inom vintillverkning. Hans viner, som bÀr lite frÀcka och otraditionella namn i stil med Boom Boom Shiraz och Velvet Devil Merlot, har hyllats av kritikerna och vunnit flera utmÀrkelser de senaste Ären, och ocksÄ etsat sig fast i konsumenternas minne tack vare de spektakulÀra etiketterna formgivna av danska Rikke Korff, tidigare designchef pÄ Levi Strauss & Co. SjÀlva Kung Fu Girl, har gjorts pÄ druvor frÄn distriktet Walla Walla i Washington, som bjuder pÄ ett svalt mikroklimat som lÀmpar sig perfekt för vinodling. JordmÄnen Àr mycket kalkrik och bestÄr till största delen av lera och slam. Just de hÀr odlingarna planterades 1998 och bjuder idag pÄ druvor med en mineralkaraktÀr och balanserad syra som mÄnga vinmakare drömmer om. Vinet doftar svagt av grape, pÀron och lite vanilj, medan smaken Àr torr och generös med tropiska frukter som vit persika, pÀron och lime, lite honung, vit blommighet och en frisk och rund syra i avslutet.

asiatiskt biff biffsallad cashew ingefara koriander lime radisor romansallad sesam varlok