Ăggtoddy
PĂ„sken Ă€r en konstig högtid som vi firar genom att sĂ€ga Glad pĂ„sk till varandra, dricka lite snaps och trycka en massa Ă€gg. Under nĂ„gra timmar pĂ„ pĂ„sken Ă€ter vi 6 miljoner! Ă€gg i timmen enligt nĂ„gon kĂ€lla jag lĂ€ste, tror det var en Mat-tidning. Men Ă€ggen behöver inte bara medverka i kokt form utan Ă€ven i rĂ„, vispad dito. Ăggtoddy! En himmelsk liten dryck som passar sĂ„ dĂ€r ypperligt mellan kaffet och Ă€ggrullningen. I Finland serverade man Hobbel bobbel som dessert, fluffigt vispade Ă€ggulor med socker, under 1960-talet.
Utrikes dricker man eggnog till jul och Thanksgiving.
PÄska lite imorgon med en Àggtoddy!
Ăggtoddy 4 smĂ„ glas
8 Àggulor 5 msk socker 5 msk cognac eller rom ( anvÀnder man rom kan man med fördel hÀlla i en msk kakao i smeten)
Separera Àggen. HÀll pÄ socker och vispa allt fluffigt. ( lite fusk med elvisp) NÀr det Àr vitt och fluffigt hÀll pÄ spriten. SpÀ med varmt vatten om den kÀnns tjock.
Tips! Frys in Àggvitorna. Skriv bara hur mÄnga det Àr, sen kan de vispas fluffiga nÀr man Àr sugen pÄ marÀng.HÄller ca 1 Är i frysen.
Alla sÀtt utom elvisp Àr tillÄtna....