Delikatesses.se

Sill i dill

Nu Àr sillen gjord inför det annalkande midsommarfirandet pÄ fredag. Alla har vi vÄr favoritsill pÄ smörgÄsbordet som dukas upp under midsommarafton. Jag fullkomligt Àlskar Brantevikssill, en sill med sina rötter i SkÄne (Patriot, jag?!). Det sÀgs att Àttikan, Perstorps 24%, sockret frÄn de skÄnska betorna och de vanligaste kryddorna i den skÄnska husmanskosten bildar en perfekt treenighet i denna inlÀggning. SkÄnska Sillaacademien hÀvdar Àven att sillen ska simma tre gÄnger; i havet, i Àttika och i brÀnnvin.

Sillaacademien fÄr ursÀkta min fuskvariant, men smaken finns dÀr!

Brantevikssill- pÄ mitt sÀtt

4 burkar Abbas inlÀggningssill

5 dl socker

2 stora hackade rödlökar

4 hackade charlottenlökar

40 vitpepparkorn, krossade

40 kryddpepparkorn, krossade

2 lagerblad, smulade

1 msk citronpeppar

1 dl Perstorps Àttika

ett rejÀlt knippe hackad dill, det kan inte bli för mycket....

Öppna sillburkarna och skölj filĂ©erna i kallt vatten. SkĂ€r i lagom stora bitar, eller behĂ„ll hela. LĂ€gg i bunke och stĂ€ll Ă„t sidan. Blanda ihop alla övriga ingredienser. Varva röran med sillen i vĂ€l rengjorda glasburkar. Börja och sluta med ett lager av röran. StĂ€ll in i kylen och lĂ„t stĂ„. Röran kommer bilda en lag efter bara ett par timmar. LĂ„t stĂ„ i minst en dag, gĂ€rna ett par.

Det Àr den andra hÀlften i hushÄllet som stÄr för kryddningen av snapsen till och Ärets Àr en anis- och citronvariant. Anis , pÄ latin Pimpinella anisum, ger en sötaktig lakritssmak Ät spriten. Anis ger Àven spritdrycker en vacker gul fÀrg.

Till denna snaps behöver Du;

en halva Renat (350 ml)

skalet frÄn en citron (tÀnk ekologiskt)

1 msk anis

1 tsk socker

Blanda allt och lĂ„t stĂ„ ett par dagar för bĂ€sta resultat. Sila av och hĂ€ll upp pĂ„ flaska igen. SKÅL!

Lady & Lufsen

Alla har vi vÀl varit kÀr nÄgon gÄng och inför helgen kan vi vÀl bli lite nykÀra igen sÄ om det Àr en sambo, make, syster eller bara en riktigt god vÀn sÄ Àr denna klassiker helt rÀtt. Njut den med ett gott glas rött ex Farnese Sangiovese (nr 2344). Balkongmat nÀr solen gÄr ner....


Den bÀsta spagettin i staden med massor av frikadeller....

500 gram köttfÀrs 2msk parmesanost 1 Àgg 3 vitlöksklyftor 2 tsk torkad oregano 3 msk ströbröd salt & svartpeppar

TomatsÄsen

1 st lök 2 st vitlöksklyftor 1 tsk torkad oregano 1 msk osaltat smör 1 msk olivolja (inte jungfruolja) 1.5 burk tomater, passerade (à 400 g) en skvÀtt rödvin + 1 glas till kocken 1 nypa socker salt och peppar 1 dl mjölk (3 %)

Blanda fÀrsen med alla ingredienserna och forma bollar, jag gillar nÀr dom Àr stora andra gillar smÄ...

Haka löken till tomatsÄsen. Svetta vitlök och lök med den torkade oreganon i olivolja. HÀll pÄ tomaterna och lÄt koka upp ordentlig. Ta i en nypa socker, salta och peppra. LÄt puttra pÄ mellanvÀrme en stund, ca 10 min. SpÀd med vatten om sÄsen blir vÀldigt tjock.

Stek under tiden köttbullarna, bara sÄ de fÄr lite yta (detta kan man strunta i men jag gillar det).

SÀtt pÄ pastavatten. HÀll i mjölken i pastasÄsen som nu har reducerat en stund. LÀgg i köttbullarna, men rör inte förrÀn de fÄtt sÀtta sig. LÄt puttra i 20 min. Koka pastan efter anvisningen pÄ paketet. Servera pastan med frikadellerna och tomatsÄsen med riven parmesan pÄ ett stort fat tillsammans med nÄgon du tycker om och kanske, kanske avslutas det hela med en puss.....

TirremisĂč

Denna dessert uppkom en kvĂ€ll dĂ„ suget efter tiramisĂș blev för stort. Det blev en man- tager- vad- man- haver-variant.

200g Mascarpone

1 dl vispgrÀdde

1/2 dl florsocker

2 msk amaretto (mandellikör)

2 Àggulor

jordgubbar

cantuccini (smÄ mandelskorpor)

Vispa grÀdde och mascarpone, blanda i florsocker, Àggulor och amaretton. Vispa tills den Àr fluffig. Skeda upp i skÄlar och varva jordgubbar med skorporna. Servera gÀrna en god kopp espresso till.

Falafel no 1

Falafel Àr himmelskt gott! Malmö Àr falafelhuvudstad i Sverige, men det sÀgs att det var hos Falafelkungen i Lund som det hela startade 1985. Dessa smÄ kikÀrtsbollar Àr inte alls sÄ svÄra att göra sjÀlv dessutom sÄ gÄr de utmÀrkt att frysa. Det finns speciella falafeltÀnger, men det funkar lika bra med klöver fem om man Àr lite lÀtt pÄ handen. Vi har testat lite olika recept med lite blandat resultat, men detta Àr nog det ultimata, med krisp, smak och mest lika de godaste frÄn Malmö.

Falafel

500 g torkade kikÀrtor (blir ca 1 kg fÀrs)

rikligt med vatten

100 g gul lök, finhackad

1 dl finskuren bladpersilja

1 msk salt

1 œ tsk hel spiskummin

1 1/4 dl vatten

Vegetabilisk olja (ej olivolja) till fritering

  1. LÀgg kikÀrter i blöt i en skÄl med rikligt med kallt vatten i 14 timmar. Byt vatten med nÄgra timmars intervall. Skölj dem med nytt vatten.
  2. Mal kikÀrterna i en köttkvarn med grov hÄlstorlek eller i en mixer till en fuktig fÀrs.
  3. Blanda fÀrsen med smaksÀttningen ovan. LÄt stÄ i minst 30 minuter. SÄ hÀr lÄngt kan du förbereda innan fritering.
  4. Forma falaflar med en tĂ„ng, mellan tvĂ„ teskedar eller med hĂ€nderna. Se till att blöta redskapen mellan var annan/ var tredje falafel sĂ„ att de blir lĂ€tta att forma. LĂ€gg dem direkt i fritöskorgen – de tĂ„l inte att flyttas. Testa att fritera en först, om den löser upp sig sĂ„ behöver fĂ€rsen vara finare mald...
  5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera fem-sex stycken falaflar Ät gÄngen sÄ att det inte blir för trÄngt i korgen. Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig pÄ ytan, dÄ kan du ruska lite pÄ dem sÄ att de separerar sig. NÀr de Àr lÀtt guldbruna och flyter upp Àr de fÀrdiga. Frestas inte att fritera dem för lÀnge, dÄ blir de knallhÄrda efter en kort stund i rumstemperatur.

Servera i ett liba-/pitabröd med hommus, yoghurt, rödlök, saltgurka, sallad och morot för den som vill....

Vi tackar taffel.se för det eminenta receptet.

PĂ€ron & palsternacksallad

Sommaren Àr hÀr, sommarmÄnaderna iaf.... Den hÀr Ärstiden sÄ blir det mycket sallader, matiga sÄdana! Denna salladen Àr en kombination av nÄgra av vÄra favoritrecept. Man plockar helt enkelt det godaste frÄn recepten och kombinerar med det godaste frÄn ett annat annat. Just denna salladen Àr en kombination av tre andra recept....

PÀron & palsternacksallad med sötsurt flÀsk och chevré.

2 fasta pÀron

4 smÄ palsternackor

3 rödbetor

1 citron

2 kvistar rosmarin

en nÀve fÀrsk timjan

rapsolja

salt & svartpeppar

200 g rökt sidflÀsk

1 dl sirap

1 dl vit balsamicovinÀger

1 dl rostade valnötter

200 g chevré

1 romansallad

Börja med att klyfta upp pÀron och palsternackor, som ska vara nÄgot mindre Àn sina kompisar pÀronen. LÀgg i en ugnsfast form, ringla över olja, rosmarin, timjan, salt & svartpeppar. StÀll in ugnen pÄ ca 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut frÄn ugnen och höj till grill pÄ högsta vÀrme.

TÀrna flÀsket, ta bort svÄlen först. Blanda med balsamico och sirap i en kastrull och lÄt koka ihop tills hela sÄsen Àr sirapslik.

Skala rödbetorna, skiva tunt, tunt, gÀrna pÄ mandolin och dressa med olja, citron, salt & peppar. LÄt dra fram tills serveringen.

LÀgg upp chevré pÄ ugnsfast fat och gratinera tills den har fÄtt fin fÀrg, ca 5 min.

LÀgg upp sallad i botten, sen rödbetssalladen, pÀron och palsternackor, chevré och sen det sötsura flÀsket. Strössla pÄ valnötterna.

Om man vill ha den vegetarisk sÄ strunta i flÀsket, men koka ihop sirap och balsamico.

;

;

;

Morgondagens frukost

Nu ska vi vara pÄ banan igen, sÄ lite tid sÄ mycket gott som det ska skrivas om. Trots uteblivna blogginlÀgg sÄ Àts det bakom kulisserna. Det finns supermÄnga utkast som bara vill bli renskrivna och postade men jag tÀnkte att vi börjar med morgondagens frukost som gÄr alldeles ypperligt att förbereda redan ikvÀll. Med detta receptet kan du baka bröd hela veckan och ÀndÄ ha jÀst över.....


Eftersom inte alla i hushÄllet uppskattar russin i bröd sÄ Àr dessa utan....

RĂ„gisar

6-8 st lite beroende pÄ hur stora man vill ha...

3 gram jÀst (ca 3 krm)

300 gram kallt vatten (ca 3 dl)

180 gram vetemjöl special (ca 3 dl)

120 gram rÄgmjöl (ca 2 dl)

50 gram solroskÀrnor/pumpakÀrnor (ca 1 dl)

20 gram linfrö (ca 2 msk)

50 gram russin (kan uteslutas..) (ca 1 dl)

6-9 gram salt (ca 1-1Âœtsk)

PÄ kvÀllen

Blanda degen. Rör ut jÀsten i vattnet och tillsÀtt sedan resten av ingredienserna. Blanda allt ordentligt. Degen ska vara ganska lös. TÀck bunken och lÄt stÄ framme i 8-10 timmar.

PĂ„ morgonen

SÀtt ugnen pÄ högsta vÀrme och gÀrna varmluft. StÀll en plÄt mitt i ugnen och en oöm plÄt pÄ nedre hyllan. Klicka ut degen till bullar pÄ bakplÄtspapper. Peta ner russin som sticker upp. Strö pÄ lite rÄgmjöl och tÀck med en handduk och lÄt jÀsa i ca 30 min. Nu hinner du duscha, lÀsa delarna i tidningen som du inte riktigt kan koncentrera dig pÄ under frukosten i eller svÀnga ihop en smet amerikanska pannkakor.

Ta ut den heta plÄten och lÄt bullarna pÄ bakplÄtspappret snabbt glida över via en skÀrbrÀda eller bricka.

SÀtt in i gen och slÀng in ett par isbitar pÄ den nedre plÄten för att skapa Änga i ugnen sÄ bullarna fÄr en ordentlig skorpa.. SÀnk temperaturen till 200 grader och lÄt bullarna fÄ fin fÀrg, tar ca 20 min. LÄt bullarna svalna pÄ galler, men lÀgg inte pÄ en handduk.

jast pumpakarnor ragisar ragmjol

PaprikaPasta

NÀr snöstormen drar in i mitten av april och kocken blir sittandes pÄ motorvÀgen sÄ fÄr man lösa lunchen till 300 hungriga gÀster. De gamla takterna satt i... Det stod Beuf bourgignon, ugnsbakad torsk med pestotÀcke samt denna lilla goding pÄ menyn.Jag har skalat ner receptet sÄ ni slipper göra 10 bleck....

4 personer (eller tvÄ vrÄlhungriga)

400 gram pasta, gÀrna snÀckor eller liknande

2 msk olja

1 purjolök (det vita)

1 gul lök

3 paprikor. en röd, en gul och en grön

1 dl ajvar, mild

5 dl matlagningsgrÀdde

1 grönsaksbuljongtÀrning

salt & svartpeppar

2 nÀvar riven ost

Hacka den gula löken och skÀr purjolöken i cm-stora ringar. KÀrna ur paprikorna och skiva till stavar. VÀrm olja i en kastrull och svetta löken (bÄda tvÄ). Dra sedan ner hÀlften av paprikan och stek en liten stund. hÀll i ajvar, grönsaksbuljong och grÀdden. LÄt koka upp, salta & peppra. Smaka av med mer ajvar, det ska smaka ganska mycket ajvar. Mot slutet hÀller du pÄ den resterande paprikan och pastan. Pastan ska bara dra Ät sig av sÄsen, den blir klar i ugnen sen. HÀll upp allt i en ugnsfast form, strö pÄ ost och in i ugnen pÄ 175 grader i 20 minuter. Servera med en frÀsch sallad, min Àr pÄ isbergsallad, morot och purjolök som jag har "dressat".

Microfisk

Jag har Àtit vÀldigt lite micromat i mina dar om man bortser frÄn denna lilla godingen. Ibland behöver det gÄ galet snabbt och vara enkelt att laga middag. SÄ varför inte göra det i micron. Fisken tar lika kort tid som riset att bli klar. DÀremellan blandar du sÄsen och sÀtter  pÄ broccolin, sÄ nÀr det plingar i micron andra gÄngen Àr middagen klar.

SherryspÀtta

600 g spÀttafilér

salt och svartpeppar

2 dl creme fraiche

Âœ dl mjölk

1 msk chilisÄs

2 msk halvtorr sherry (kan bytas ut mot lika stor mÀngd torr Àppelcider.)

salt och svartpeppar

2 huvud broccoli

SÀtt pÄ en vattenkokare. Salta och peppra fisken. Rulla ihop och lÀgg efter varandra i en form. StÀll in pÄ högsta effekt i 6 minuter. MÀt upp riset och koka efter anvisning pÄ paketet.

SkÀr broccolin i buketter, glöm inte att man kan Àta stammen med....LÀgg i kokande vatten alt. i en Änginsats.

Blanda creme fraiche, mjölk, chilisÄs och sherry till en sÄs. Salta och peppra. Pling! HÀll över sÄsen pÄ fisken och stÀll in ytterligare 4 minuter. HÀll av broccolin och skeda upp riset. PLING!

Done!

jordÀrtskockssoppa med tomat och apelsin

JordÀrtskockan Àr en fantastisk liten knöl som kan skördas tvÄ gÄnger om Äret, sen höst eller tidig vÄr. Och tidig vÄr (hrm, om jag fÄr bestÀmma) som det Àr nu sÄ Àr det ett alldeles ypperligt lÀge för sÀsongsmat. PÄ  den lilla knölen kan man göra gratÀng, puré eller varför inte supergoda chips. Denna gÄngen blev det en soppa med en liten knorr.

jordÀrtskockssoppa med tomat och apelsin

soppa för 4

Âœ kg jordĂ€rtskockor

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 tomater

1 msk tomatpuré

1 tsk strösocker

2 grönsaksbuljongtÀrningar

1 liter vatten

1 apelsin , skal + saft (köp tvÄ sÄ har du om det skulle behövas liiite mer...)

salt och svartpeppar

1 dl creme fraiche

Skala skockorna, löken och vitlöksklyftorna. SkÀr allt i grova bitar, Àven tomaterna (ska ÀndÄ mixas sen).  Hetta upp olja i en kastrull och hÀll i löken och stek en liten stund.  FortsÀtt med skockorna och vitlöken. LÄt fÄ lite fÀrg och lÀgg sedan i tomaterna med tomatpuré samt lite socker. SlÄ dÀrefter pÄ buljongen, apelsinskalet och saften. Salt och peppra och sen pÄ med ett lock. LÄt koka 15 min. Ta bort frÄn plattan och mixa slÀt med stavmixer. Blanda i creme fraichen och lÄt sjuda ett par minuter. Smaka av med mer salt, peppar och apelsinsaft.

Servera med ett gott bröd och en fÀrskost till. Jag bakade pretzels som jag serverade med en baconröra.

Receptet kommer frÄn boken Soppor, bröd & röror.

grapecurd

Lemoncurd Àr fantastiskt pÄ scones, marÀng och inte minst till jordgubbar. Men curd gÄr ju att göra pÄ alla citrusfrukter. Jag hade en grapefrukt liggandes som fick bli en finfin grapecurd, allt efter hÀrlig inspiration frÄn en av mina favoritbloggar som gjorde en variant pÄ blodapelsin.

Grapecurd

2 Àgg

Âœ dl strösocker

skalet frÄn 1 grape

1 dl grapefruktsjuice

1 msk koncentrerad flÀderblomssaft

50 gram smör

ev lite karamellfÀrg för en snyggare fÀrg....

Blanda Àggen, sockret, zest och juicen i en bunke över ett vattenbad, vispa ihop och lÄt bli lite varmt. TillsÀtt smöret, lite i taget under omrörning och vispa tills krÀmen tjocknar. Den ska hÄlla ca 75 grader nÀr den Àr klar. Om den skulle skÀra sig sÄ ta av den frÄn vattenbadet och rör i en isbit sÄ brukar det lösa sig. Tycker du att den blir för tjock sÄ spÀd med lite extra juice. Sila genom en fin sil, tillsÀtt eventuellt lite karamellfÀrg (jag har lite lite rosa i min) och hÀll upp i en fin burk. Curden hÄller sig 7-10 dagar i kylen.

Jag hade min curd till vÄfflorna....