DÄ bara halva hushÄllet Àter Àgg brukar jag passa pÄ att Àta omelett nÀr jag jobbar kvÀll. Blir en perfekt lunch som kan fyllas med kylskÄpets rester. Man tager vad man haver.Idag blev det rÀkor. RÄrivna rödbetor med chÚvre Àr galet gott.
Lunchomelett -just for you 2 Àgg 2 msk grÀdde En klick smör 2 msk rÀkor 1 charlottenlök Ett par dillvippor Finhackad sallad
KnÀck Àggen i en skÄl, i med grÀdden och vispa ihop lite lÀtt med en gaffel. HÀll smeten i ett stekjÀrn. Jag anvÀnder vÄrt pannkaksjÀrn. Rör lÀtt sÄ Àggsmeten fördelar sig jÀmt. LÀgg pÄ lök, rÀkor och dill pÄ halva omeletten. Hacka salladen fint och strö pÄ den. Vik över den tomma halvan och voila!
Nu Ă€r vi pĂ„ vĂ€g mot "missommarfirande" i Stenungsund! Ălen, snapsen, sillen och entrecoten Ă€r packade. Obligatoriskt pĂ„ fĂ€rden Ă€r den lilla matsĂ€cken. Kaffe och macka Ă€r ett mĂ„ste!
Har ingen lust att skriva ett lÄngt blogginlÀgg utan nöjer mig med att; Jag har gjort sill!
Först den obligatoriska Brantevikssillen , sen en nying som Lisa Lemke knÄpat ihop. Dessutom pÄ 5-minuters sill!! Gaah,Du hinner med!! Skynda skynda!
FlÀdersill 5 minuters sill+ lagen 1 dl koncentrerad flÀdersaft Skal frÄn en citron 15 cm grönt purjoblast 1 granny smith
Blanda lagen med flÀdersaften. Hacka purjon, skiva Àpplet och ciselera skalet pÄ citronen. SkÀr sillen i lagom stora bitar. Varva sill med resten. HÀll pÄ lagen. SÀtt pÄ lock och börja plocka blommorna till kransen.
Söndagen bjöd pÄ bubbelbrunch hos min namne, Therese. Hurra för den tjejen, bÄde för att hon fyllt Är men Àven för det fantastiska bord hon dukat upp. Det var scones, nÀstan fettfri lemon curd, blÄbÀrspannkakor, varm brietÄrta, lax, frukt, hembakade kex, smoothie, juicer, annat gott och sÄ klart BUBBEL!
Tess bjöd pÄ tvÄ olika mousserande, bÄda goda en söndagsförmiddag!
Gardo & Morris, Sauvignon blanc nr 7708, 89:- Ett mousserande med massor av frukt, passion, svartavinbÀrsblad, aprikos, pÀron & lime. Ett ypperligt zippvin för en varm sommardag.
Att baka Àr inte riktigt min grej, jag gör gÀrna efterarbetet med dekorering och fyllning. Det ska Àrligt medges att jag köpt en och annan fÀrdig tÄrtbotten. NÀr jag nu inser att rulltÄrtan Àr tillbaka med full kraft blir jag lite lycklig eftersom jag inte lÀngre behöver lÀgga en massa tid pÄ det dÀr rörandet och 50-min-i-ugnen. En tidssparande skapelse som man sjÀlv kan vÀlja smaksÀttning, fyllning och dekoration pÄ. Gör den bara med sylt eller avancera med marÀng- & smörkrÀmer. En klassiker som nu Àr modern igen!
Gör om klassiker som morotskaka genom att tillsÀtta morot, kanel och ingefÀra, lite kardemumma i smeten och en hÀrlig rabarbersylt Àr ljuvligt, genom att ha vallmo i smeten och gör en lavendelkrÀm pÄ fÀrskost och florsocker fÄr du en hÀrlig textur. Möjligheterna Àr oÀndliga. SÄ gör en rulltÄrta redan idag, det tar bara 10 min..... (kanske en liten stund till om du gör en smörkrÀm eller marÀng)
Vilken kombo blir din favorit?
För nÄgra helger sen bjöd jag pÄ dessa enkelheter men som ser ut som lyxiga bakelser....Drottningsylt i rullen, en klick grÀdde och fÀrska bÀr !
SÀtt ugnen pÄ 250 grader. Vispa Àgg och socker pösigt, nÀstan vitt. Blanda de torra ingredienserna i Àggsmeten och vÀnd ner det med en slickepott och avsluta med vattnet. Bred ut smeten pÄ en bakpappersbeklÀdd plÄt. StÀll in i ugnen i ca 5 min. Ta fram ett nytt ark bakplÄtspapper och strö lite socker pÄ det (kan uteslutas). NÀr kakan Àr klar vÀnd upp och ner pÄ den pÄ sockerpappret. Dra bort det bakade pappret och lÄt svalna.
Förbered under tiden fyllningen du valt.
Bred pÄ ett ganska tjockt lager fyllning och rulla sen ihop rullen. Viktigt Àr nu att den fÄr ligga rullad en stund sÄ den sÀtter sig.
Det lilla blindtestet av matjesill har utkÀmpats kring vÄrt köksbord. Den store matjesÀtaren (Olan) fick tvÄ alternativ. Den billigaste och den dyraste i affÀren. I blÄ ringhörna lÄg KlÀdesholmens matjessill. "Kryddsill i bitar inlagda med dill enligt vÄrt eget familjerecept". Billigast i klassen.
I röda ringhörnan stod Abbas klassisk matjes." Kryddad pÄ klassiskt vis. FÀrskfilead matjes, som Àr lite fastare i konsistensen." Dyrast i klassen
BÄda tvÄ var rörande överens om vilken vi gillade bÀst. Den fasta, med vÀlbalanserad smak, mycket sÀlta. Dessutom har denna lilla raring inget plÄtaskhölje utan ett brÀnnbart alternativ, som sparar mÄnga kilowattimmar! Trumvirvel.... KlÀdesholmen!!!
Abbas som skulle vara fastare enligt etiketten var sladdrig och spretade lite i smaken. Inte sÄ kryddad som vi vill ha den.
BÄda Àr MSC-mÀrkta!
Dyrast Àr alltsÄ inte alltid bÀst! Vilken Àr din favorit?! PÄ KlÀdesholmen firar man Sillens dag 6 juni. Fira nationaldagen med en nationalsillmacka.
Fram till skrivande stund har det inte gÄtt att uppbringa svensk fÀrskpotatis( om man inte vill betala 300;-/kg), men om en vecka sÄ Àr de nere pÄ rimligt pris. Glöm inte ligga pÄ din handlare sÄ vi fÄr veta vilken sort vi köper, inte bara "nypotatis"!
Ni kommer att fÄ stÄ ut ett tag att vart annat inlÀgg kommer handla om rabarber. Jag fullkomligt Àlskar rabarber! Paj, saft, krÀm, chutneys och förstÄs muffins. Detta recept blev vi bjudna pÄ förra helgen hos Olans mor. Det var dÄ lite mer komplicerat Àn i receptet nedan....vill man göra pÄ det svÄra sÀttet, sÄ glöm mjölblandningen till smeten i botten, till precis att du har toppat med marÀngen och satt in muffinsarna i 3 minuter i ugnen.... #tankspriddsvÀrmor Men herregud-sÄ-gott!!
Kladdiga rabarbermuffins
3 dl rabarber
100 gram smör
1Âœ dl + 2Âœ dl strösocker
Âœ dl mjölk
5 Àgg, separerade
2 lime, rivet skal + lite saft
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk stött kardemumma
ev florsocker
SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader. Vispa ihop smör och 1Âœdl socker sĂ„ det blir vitt och pösigt. TillsĂ€tt mjölken och en Ă€ggula i taget under omrörning. Riv ner limeskal och nĂ„gra droppar limejuice. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma. VĂ€nd ner i smeten.
StÀll 12 muffinsformar i en muffinsplÄt. Fördela ut smeten i formarna, typ 1 msk i varje. SkÀr rabarbern i 2 cm lÄnga stavar.
Vispa Àggvitorna hÄrt med en nypa salt. tillsÀtt sockret och vispa lite till. Strö pÄ rabarbern över kaksmeten och toppa med marÀngen.
StÀll in i ugnen i ca 20 min. MarÀngen ska bli lite gyllene och smeten i botten ska vara torr nÀr man sticker en sticka i. SkÀr limen som blev kvar i kvartar och dekorera med.
Receptet Àr hÀmtat frÄn Trelleborgs Allehanda, men dÄ som en paj....
Om nÄgon hade frÄgat mig var man hittar ramslök (latin; allium ursinum), hade jag sagt Gotland. Har hört gotlÀnningarna prata om ramsleuk men inte skÄningarna brÀka pÄ om ramslööööök. Men tji fick jag! Den kallas vild vitlök och Àr slÀkt med grÀslöken.
Ramslök Àr nog den ört som Àr hetast just nu. Det lagas pÄ TV, finns pÄ alla menyer pÄ braiga restauranger. Vi Ät den pÄ Tempo för ett par helger sen med Burrata (heeelt nytt för mig, mÄste provas) serverad med just ramslök och smÄ kanderade citronskal, SMASKIGT. Dess för innan bjöd systern med trÀdgÄrd pÄ en alldeles ljuvlig ramslökspesto. Den vÀxer nÀmligen vilt Àven i SkÄne. Men precis som med kantarellstÀlle sÄ ska man hÄlla det för sig sjÀlv.....SÄ ni fÄr hÄlla tillgodo med detta fantastiska recept och hitta ert eget ramslöksgömstÀlle, ett tips Àr kalkhaltig jord och fukt. (Den finns att köpa i vÀlsorterade butiker)
ramslökspesto
75 g ramslök
30 gram pinjenötter eller skÄllad mandel
1 dl olivolja eller en riktigt god kallpressad rapsolja
50 gram riven ost, parmesan eller vÀsterbottenost
Denna söndag höll gottegrisen i mig pÄ att explodera. Dessutom fanns det sÄ klart inget i skÄpen som kunde stilla mitt begÀr. Förutom den dÀr burken med puffmajs. Inga micropop hÀr inte. Dessutom var det ju en liten speciell kvÀll dÄ vi kanske skulle bli vÀrldsmÀstare igen. Popcorn med salt Àr gott men bbq-kryddade Àr Ànnu lyxigare och kÀnns mer vÀrldsklass ( precis som tre kronor). Krydda med spiskummin för tacosmak, oregano & basilika för pizzasmak bara fantasin sÀtter grÀnser. Dock betackar jag mig sötade popcorn. Alla som Àr födda pÄ 80-talet kommer ihÄg Candypop med caramelsmak, urk...
Att ange mÀngd nÀr man ska poppa popcorn Àr galet svÄrt beroende pÄ hur stor botten Àr. Jag har en 3 literskastrull frÄn Ikea. HÀll i majsolja sÄ botten precis tÀcks. Fyll pÄ med majskÀrnor sÄ botten tÀcks. Upp pÄ högsta vÀrmen och pÄ med locket. NÀr det börjar poppa sÄ passa noga. BehÄll den höga temperaturen Ànda till det börjar gÄ 5 sek mellan popparna. DÄ stÀnger man av och skakar kastrullen tills det slutar poppa helt.
SmÀlt smöret, mÀt upp kryddorna och lÄt allt bli varmt. HÀll smöret i en stor bunke. HÀll över popcornen. Rör runt ordentligt frÄn botten flera gÄnger sÄ alla popcorn fÄr krydda. Avsluta med salt. Jag kör frÄn kvarnen.
Herregud vad tiden gÄr! VÄren Àr Àntligen hÀr och sommaren lurar nog kring husknuten. Knoppar brister lite varstans och rabarbern Àr redan uppe. Japp ni hörde rÀtt! PÄ Limhamn i syster JŽs trÀdgÄrd stÄr den stolt med stora fina blad. Detta firades i helgen med ett recpet som jag hittade i en tidning hemma hos svÀrmor. Receptet innehÄller ett av svenskans lÀngsta ord, sockerkakskrutonger.
En fabulös dessert som jag skulle servera alla dagar i veckan! Perfekt för dagar dÄ det kommer mycket folk.
Bakad rabarber med cheesecakekrÀm & sockerkakskrutonger
1 sockerkaka (brÄttom brÄttom sÄ finns det att köpa)
Börja med cheesecakekrÀmen. Vispa fÀrskost och socker, dela vaniljstÄngen pÄ mitten och skrapa ur fröna och hÀll i smeten. Vispa i ett Àgg i taget. Vispa creme fraichen slÀt och hÀll sedan i den med. HÀll upp i en smord form, ca 20x30 cm. StÀll in i ugnen pÄ 15 grader i ca 1 timme. NÀr den kÀnns fast ta ut den och lÄt svalna.
SkÀr rabarber i 10 cm lÄnga stavar. Halvera bitarna lÀngs ner pÄ lÀngden sÄ alla blir lika tjocka. LÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper. Pudra över florsockret och stÀll in i ugnen pÄ 200 grader ca 15 min. Ta ut och lÄt svalna.
SkÀr sockerkakan i tÀrningsstora bitar. Rosta pÄ bakplÄtspapper i 5-8 min sÄ krutongerna blir gyllenbruna.
LÀgg upp rabarber pÄ tallrik och servera med cheesecakekrÀmen och sockerkakskrutongerna.
Jag tror att det var Allt om mat och att M. Aujalay Àr kreatören bakom.