Quinoabiffar med rostad ramslök

Har ni varit ute i skog och mark och botaniserat och hittat ramslök än?! För nu börjar det brinna i knutarna. Blir nog en sista runda på fredag. Kan inte riktigt luta mig tillbaka och känna mig nöjd för i år. En sats rostade jag i ugnen. På detta vis blir den lite rostad och torkad och kan användas som vilken torkad kryddväxt som helst – exempelvis persilja eller oregano.

Rostad Ramslök

Skölj ramslöken och skär bort stjälkarna. Rada upp bladen på bakplåtspapper och ställ in längst ner i ugnen: 100°C i 30-35 minuter. Hacka den torkade ramslöken till önskad storlek och ha ner i en burk.

image

Idag har vi hängt på landet, omringade av gulblommande rapsfält. Vi har gängmyst med vår fina vän Carin som är hemma från andra sidan jorden. Fyra vänner, två mammalediga, en  med flexibelt jobb och en yogis. Myst, druckit stora mängder kaffe och ätit vegetariskt rakt igenom hela dagen. Marängswiss är vegetariskt….det är även dessa biffar vi snurrade ihop till lunch med göttig sallad och gräslöksyoghurt. Har man inte rostad ramslök så går det absolut att byta ut mot annan valfri kryddört. Berätta gärna i kommentarerna om ni testar nåt annat.

image

Quinoabiffar med rostad ramslök

ca 12 st

150 gram quinoa, röd eller vit

1 msk grönsaksbuljong, eller 1/2 tärning

150 gram lättkokt blomkål

80 gram havregryn

60 gram god riven ost

3 msk torkad ramslök

2 ägg

1,5 tsk salt

neutral olja att steka i

Koka quinoan i grönsaksbuljongen, tar ca 15 min. Koka blomkålen ett par minuter i saltat vatten. Blanda havregryn, ost, ägg, ramslök och salt i en bunke. Hacka blomkålen fint, eller riv den på den grova sidan på rivjärnet. Blanda i quinoan och rör runt ordentligt. Låt stå och svälla i 20 min. Blöt händerna och forma lagom stora biffar. Stek på båda sidor på medelvärme i olja.

4 kommentarer

  1. Ärligt. Jag dör. Skicka upp ett knippe ramslök till mig! Göteborgs innerstad har (konstigt nog…) inget direkt överflöd på ramslök. Buhu.

    • DU! Jag såg att dom hade torkad ramslök på TGR, vet inte vad den smakar, men den fanns… Kanske värt att testa. Annars får jag posta lite.

  2. Så fina dina vegetariska biffar ser ut, vi tycker att det är lite klurigt att få dom att hänga ihop när dom ligger i stekpannan. Kanske vi skulle ge dessa en chans.
    Vi har laddat frysen med ramslök, det gäller verkligen att passa på så länge säsongen varar.

    • Hej Mårtenssons! Ja, knepet är att vara lite lätt på handen när man formar. De håller ihop jättebra när man steker! Lycka till och hoppas de smakar. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *