Äppelrullar

Idag regnade det på tvären, dropparna var små och ettriga och jag valde dunjacka framför regnjackan. Kändes sådär. Vissa dagar är helt enkelt bättre än andra. Idag var en annan dag. Grå trist måndag med lilla Selma, som inte ville vara utan sin mamma i två minuter. När Ola kom innanför dörren låg det små högar överallt, högar som jag påbörjat under mina tvåminutrare längs hela dagen. Nu sover lillfisen, högarna är undanplockade och jag har fått en väldans god Puttanesca till middag. Imorgon får vi mysbesök och på onsdag ska vi träffa Matrepublikens Charlotta och hennes lilla Clara. Två mycket braiga dagar att se fram emot med andra ord. Andra bra dagar var den som avslutades med äppelrullar, som gjordes efter vårrullefesten vi hade för ett tag sen.
image
Äppelrullar med kolasås och vaniljglass
4 personer

Kolasås
100 gram glukossirap
180 gram strösocker
2 dl vispgrädde
50 gram smör

Äppelrullar
4 äpple, typ Granny smith eller Alice
75 g farinsocker
30 g smör
8 g malen kanel
25 g Calvados
8 vårrulleark

Vaniljglass
1 liter Frityrolja

1 dl socker
2 tsk kanel

Kolasås
Börja med kolasåsen. Värm glukosen i
en tjockbottnad kastrull. Häll i sockret, lite i taget, tills det löst sig. Låt koka till den fått en fin kolafärg, rör om då och då. Tillsätt grädden försiktigt under omrörning. När den har blandat sig tar du av kastrullen från plattan och tillsätter smöret. Rör tills det löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Äppelrullarna
Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i mindre bitar. Smält smöret och farinsocker i en kastrull, tillsätt sen äpplena och kanelen. Låt fräsa tills äppelbitarna börjar bli mjuka. Häll då på calvados och ta av kastrullen från plattan. Låt blandningen svalna, går jättebra att göra den innan och låta den stå i kylen.
Rulla sen vårrullar enligt konstens alla regler. Fritera i 180 grader tills rullarna är gyllenbruna. Ta upp och rulla i socker-& kanelblandningen. Servera varma med kolasåsen och glass.

Rullarna kan göras färdiga långt innan och frysas, sen tas fram 1 timme innan de ska friteras.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *