Om han var min hemmafru

Vårt nyårslöfte i år är att vi ska laga mer mat från våra många, många kokböcker. En bok som blivit liggande är Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru. Den har mest använts som skönlitteratur och fnisslektyr. En mycket underhållande pärm med fantastiska bilder. Recepten går inte heller av för hackor, enkelt men otroligt välllagat. Jag har nu ätit recept från boken två dagar i rad och imorgon blir det en tredje (kommer nog dansa hoppsasteg hem från jobbet imorgon)
Inte nog med att boken är bra, han den där Ola har stått vid spisen och levererat delikatesserna. Jag har ”bara” njutit. Han får bli min hemmafru vilken dag som helst!

20140106-205733.jpg
Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto
1/2 dl mandel
25 gram smör
1 citron
1/2 tsk honung
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 250 gram skogschampinjoner och portabella
4 skivor seranoskinka (kan uteslutas)
200 gram färsk spenat
1/2 burk ricotta
2 normalastora lasagneplattor

Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa sen i mortel. Ställ åt sidan. Smält smöret och separera sen bort den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla någon minut tills det dofta knäck. Passa hela tiden!
Tvätta citronen och riv den yttersta zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smöret, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar citronsaft. Håll varmt,
Kok upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan(om du väljer att ha med den) och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med nymalen svartpeppar.
Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev eller stekspade. Lägg en på varje tallrik. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av plattorna, toppa med en rejäl klick ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över den varma mandelpeston och servera ögonaböj!

4 kommentarer

  1. Bra nyårslöfte! Jag är också sjukt dålig på att använda mina kokböcker, så till vida att jag faktiskt har slutat köpa några. Sjukt fina drinkar i inlägget ovan, haha! Älskar ankdammen. KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *