Allium ursinum

Om någon hade frågat mig var man hittar ramslök (latin; allium ursinum), hade jag sagt Gotland. Har hört gotlänningarna prata om ramsleuk men inte skåningarna bräka på om ramslööööök. Men tji fick jag! Den kallas vild vitlök och är släkt med gräslöken.

Ramslök är nog den ört som är hetast just nu. Det lagas på TV, finns på alla menyer på braiga restauranger. Vi åt den på Tempo för ett par helger sen med Burrata (heeelt nytt för mig, måste provas) serverad med just ramslök och små kanderade citronskal, SMASKIGT. Dess för innan bjöd systern med trädgård på en alldeles ljuvlig ramslökspesto. Den växer nämligen vilt även i Skåne. Men precis som med kantarellställe så ska man hålla det för sig själv…..Så ni får hålla tillgodo med detta fantastiska recept och hitta ert eget ramslöksgömställe, ett tips är kalkhaltig jord och fukt. (Den finns att köpa i välsorterade butiker)

ramslökspesto

75 g ramslök

30 gram pinjenötter eller skållad mandel

1 dl olivolja eller en riktigt god kallpressad rapsolja

50 gram riven ost, parmesan eller västerbottenost

lite citronsaft

salt & peppar

Mixa allt och smaka av med salt & peppar.

 

20130522-103205.jpg

20130522-103311.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *