rabarber 2.0

Herregud vad tiden går! Våren är äntligen här och sommaren lurar nog kring husknuten. Knoppar brister lite varstans och rabarbern är redan uppe. Japp ni hörde rätt! På Limhamn i syster J´s trädgård står den stolt med stora fina blad. Detta firades i helgen med ett recpet som jag hittade i en tidning hemma hos svärmor. Receptet innehåller ett av svenskans längsta ord, sockerkakskrutonger.

En fabulös dessert som jag skulle servera alla dagar i veckan! Perfekt för dagar då det kommer mycket folk.

20130515-211519.jpg

 

Bakad rabarber med cheesecakekräm & sockerkakskrutonger

ca 10 personer

1 kg rabarberstjälkar
1 dl florsocker

Cheesecakekräm

125 gram färskost
1 dl strösocker
1 vaniljstång
3 ägg- eko förstås!
5 dl cremefraiche

Sockerkakskrutonger

1 sockerkaka (bråttom bråttom så finns det att köpa)

Börja med cheesecakekrämen. Vispa färskost och socker, dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna och häll i smeten. Vispa i ett ägg i taget. Vispa creme fraichen slät och häll sedan i den med. Häll upp i en smord form, ca 20×30 cm. Ställ in i ugnen på 15 grader i ca 1 timme. När den känns fast ta ut den och låt svalna.

Skär rabarber i 10 cm långa stavar. Halvera bitarna längs ner på längden så alla blir lika tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pudra över florsockret och ställ in i ugnen på 200 grader ca 15 min. Ta ut och låt svalna.

Skär sockerkakan i tärningsstora bitar. Rosta på bakplåtspapper i 5-8 min så krutongerna blir gyllenbruna.

Lägg upp rabarber på tallrik och servera med cheesecakekrämen och sockerkakskrutongerna.

Jag tror att det var Allt om mat och att M. Aujalay är kreatören bakom.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *