Fläderbärskapris

Känns som hösten är i antågande och med det även syltning och inläggning.

Fläderbär eller hyllebär som vi kallar dom i Skåne gör man oftast saft på men när jag sprang på ett recept där man gör ”kapris” av dom så var det ju bara att testa. Fläderbärskaprisen gör man innan bären blivit svarta. Återkommer med resultatet.

Fläderbärskapris

5 dl fläderbär, ca 20 klasar

5 dl grovt salt

Lag

2,5 dl vatten

2 msk vitvinsvinäger

½ tsk salt

4 kryddnejlikor

4 vitpepparkorn

1 charlottenlök

Rensa fläderbären noga. Lättast är att dra av dem från klasarna med hjälp av en gaffel. Skölj bären, plocka bort små stjälkar och varva bär och salt i en ren glasburk med lock. Låt stå i fyra dagar tills saltet har löst sig och bären förlorat sin beska.

Skölj av saltet noga och låt bären ligga i nytt vatten en stund medan du kokar upp lagen. Låt lagen sjuda på svag värme i cirka femton minuter innan du silar av.

Lägg ner fläderbär i en mindre, absolut ren glasburk. Pressa ner dem ordentligt och häll sedan den heta lagen på bären tills de täcks, så mycket som ryms i burken. Sätt på locket, låt svalna och vänta i två dagar innan du använder kaprisen. Förvara i kylskåp.

Receptet hämtat från taffel.se

http://skafferiet.taffel.se/2010/08/16/fladerbarskapris

20120826-210418.jpg

Jag gör halva satsen nu första gången…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *