Sill i dill

Nu är sillen gjord inför det annalkande midsommarfirandet på fredag. Alla har vi vår favoritsill på smörgåsbordet som dukas upp under midsommarafton. Jag fullkomligt älskar Brantevikssill, en sill med sina rötter i Skåne (Patriot, jag?!). Det sägs att ättikan, Perstorps 24%, sockret från de skånska betorna och de vanligaste kryddorna i den skånska husmanskosten bildar en perfekt treenighet i denna inläggning. Skånska Sillaacademien hävdar även att sillen ska simma tre gånger; i havet, i ättika och i brännvin.

Sillaacademien får ursäkta min fuskvariant, men smaken finns där!

Brantevikssill- på mitt sätt

4 burkar Abbas inläggningssill

5 dl socker

2 stora hackade rödlökar

4 hackade charlottenlökar

40 vitpepparkorn, krossade

40 kryddpepparkorn, krossade

2 lagerblad, smulade

1 msk citronpeppar

1 dl Perstorps ättika

ett rejält knippe hackad dill, det kan inte bli för mycket….

Öppna sillburkarna och skölj filéerna i kallt vatten. Skär i lagom stora bitar, eller behåll hela. Lägg i bunke och ställ åt sidan. Blanda ihop alla övriga ingredienser. Varva röran med sillen i väl rengjorda glasburkar. Börja och sluta med ett lager av röran. Ställ in i kylen och låt stå. Röran kommer bilda en lag efter bara ett par timmar. Låt stå i minst en dag, gärna ett par.

Det är den andra hälften i hushållet som står för kryddningen av snapsen till och årets är en anis- och citronvariant. Anis , på latin Pimpinella anisum, ger en sötaktig lakritssmak åt spriten. Anis ger även spritdrycker en vacker gul färg.

Till denna snaps behöver Du;

en halva Renat (350 ml)

skalet från en citron (tänk ekologiskt)

1 msk anis

1 tsk socker

Blanda allt och låt stå ett par dagar för bästa resultat. Sila av och häll upp på flaska igen. SKÅL!

;

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *