Humle & Dumle

Instagram är en fantastisk uppfining. Inte nog med att jag kan dokumentera mitt varande och ätande, jag kan få hjälp med att hitta den perfekta skötväskan, som helt lötsligt var slut i hela riket, samt att jag kan få inspiration till massa gott som vänner och obekanta lägger upp. Ett sånt moment inträffade förra veckan då min fina kompis Ida gav sig på att baka Dumle cookies. Receptet hade hon hittat på Jennys blogg.

Min galet snygga skötväska från Littlephant….

Den manliga delen av hushållet fullkomligen älskar Dumlekolor, min pappa gillar en (läs två) kaka till kaffet och jag gillar att baka. Win win, då vi skulle ha nåt gott till kaffet i söndags. Så på lördagskvällen öppnades det dumlekolor och rullades bollar vilket resulterade i finfin fika till fars dag. Dessa godingar kommer vara återkommande i vår frys. Upptäckte idag att sega kakor är lika goda direkt från frysen…..

IMG_6888

IMG_6900

Sega dumlekakor

ca 30 st

120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
30 dumle, plus några extra till bagaren….
1 dl strösocker, att rulla i

Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåtar med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till bollar, jag vägde mina till 25 gram. Ta sen bollen och platta ut i handen, lägg på en dumle och rulla sen ihop igen. Rulla bollen i strösocker och lägg på plåt. Lägg inte för tätt. Sätt in i ugnen i ca 8-10 minuter, lite beroende på storlek. De ska spricka lite och lite dumle rinna ut.
Låt svalna lite innan servering. Tänk på att toffeen är socker och blir jättevarmt!
Går jättebra att frysa.

Galet goda med ett glas mjölk eller en kopp varm choklad med vispgrädde.

11. november 2014 av Therese
Kategorier: Allmänt, Baka | Taggar: , , , , , | 8 kommentarer

Kommentarer (8)

  1. Åhh dessa bakade jag för ett tag sen. Mums!

  2. Åh, perfekt till torsdagens stormöte! Tack:) Blir bollarna/kulorna lite mer avlånga när du rullar in dumlen? Hoppas allt är bra med dig förresten?

  3. Galet goda blev de och nästan godast när de var lite kylskåpskalla

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *