Fiskgratäng – DelikaTesses

Fiskgratäng

Ny vecka. Undrar om denna veckan kan slå förra veckans dagar med ny bebis❤️välkommen lilla J, middag med tjejerna, lunch med mamma och mormor och solig lördag i Köpenhamn ?! Vi får väl hålla tummarna och se….
Veckan innan det, var med en ganska bra vecka. Min fina Anna kom med hemvirkad bebisfilt, vi traggade, fikade och käkade god fiskgratäng al a Jamie. Vi avslutade i soffan med glass, varma hallon och krokant.

IMG_5410.JPG
Fiskgratäng med ärtmos
4 hungriga personer

1 kg potatis
1 citron
40 g smör
400 g frysta gröna ärtor, Findus såklart
2 morötter
2 lökar
olivolja
5 dl mjölk
200 gram lax
200 gram vit fisk, typ kolja, kummel eller torsk
65 g vetemjöl, knappt 1 dl
100 g fryst bladspenat
125 g räkor
1 rågad tesked Engelsk senap, Coldmans
40 g riven god ost
Salt & svartpeppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 15 min, eller tills den känns klar. Häll av potatisvattnet över ärtorna och sila av dom. Riv citronzest och ha i smöret i potatisen. Stompa ihop till ett mos med en potatisstomp eller en ballongvisp. Mixa ärtorna i en mixer. Vänd ner i moset och ställ åt sidan.

Skala morötter och lök. Skär i cm-stora slantar, skär löken grovt.
Ringla över rikligt med olivolja på grönsakerna och ställ in i ugnen på 180 grader i ca 15 min. De ska inte få färg, utan bara bli mjukare.

Sjud upp mjölken och lägg i fisken. Låt sjuda tills fisken känns klar. Tar ca 5 min. Lyft ur fisken och häll upp mjölken i en bunke.

När grönsakerna är klara, häll på mjölet i formen och blanda runt. Häll på lite av mjölken och fortsätt blanda. Lägg i den frysta spenaten, fortsätt spä med mjölken. Rör och spä tills spenaten löst sig. Nu är det dags att salta och peppra. Blanda i senapen och den rivna osten. Saften från en halv citron ska med i. Smaka av. Ta fisken och dra den i bitar och blanda i. Strö över räkorna. Toppa med moset som ett lock. Tryck en sked i moset för att få ett fint mönster.

Hit kan man göra för att sen sätta i kylen.

Sätt in i ugnen i ytterligare 20 min, eller till moset fått lite färg. Tar lite längre tid om gratängen fått stå i kylen. Ta temperatur så du vet att den är varm rakt igenom.

Servera med en god morotssallad och citron till.

29. september 2014 av Therese
Kategorier: Allmänt, Fisk, Grönsaker | Taggar: , , , , , , , , | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

  1. Hmm – senapen fick jag i men glömde osten…. Lurigt när det inte är med i beskrivningen…

    Strax är den i ugnen iaf 🙂

    Puss och kram

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *