Pepparrot

”Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld.” Så lär oraklet i Delfi ha sagt till de grekiske guden Apollon som sedan introducerade den för människorna.
Visste ni att när man odlar pepparrot så gräver man först ner en planka så roten inte blir lång och smal utan grov istället. Eller så odlar man den horisontellt, liggandes i jorden. Dessutom så innehållet denna lilla rot mer C-vitamin än en apelsin, 81 mg/100g. Så i förkylningstider som denna rekommenderas mer pepparrot åt folket!

20140129-232851.jpg
Pepparrotskött med buljongkokta grönsaker
2 portioner, med omtag eller matlåda

400 gram nötrulle eller bog
1,5 liter vatten
1 morot
1 lök
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
Salt
Buljongkokta grönsaker
2 palsternackor
2 morötter
2 potatisar
1 bit rotselleri
3 msk grönsaksbuljong
4 små lökar
4 svampar som skräpar längst in i lådan (kan uteslutas )
Bladpersilja
Vatten
Pepparrotssås
Buljongen från köttet, reducerad till hälften
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk dijonsenap
Salt & vitpeppar
Riven pepparrot, efter tycke och smak

Börja att koka köttet. Sätt termometer i, det ska hålla 70 grader när det är klart. Tar ca 45 min.

När köttet är klart, sila bort grönsaker och kryddor och koka ner till hälften återstår. Häll i grädden och koka upp, krydda och sist har du i pepparrot.

Skala rotfrukter och skär i ganska stora bitar. Lägg i gryta, fyll upp med vatten och ha i buljongen. Koka upp, sänk värmen och låt koka al dente. Häll av buljongen, plocka bort svamparna ( om du hade dom i). Strö över hackad persilja.

Lyxig öl i stor flaska med pop out kork serveras till. Brooklyn Silver Anniversary ( nr 10071) för 100 riksdaler.

29. januari 2014 av Therese
Kategorier: Allmänt, Grönsaker, Kött | Taggar: , , | En kommentar

En kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *