jordärtskockssoppa(igen…) med dekorerade tallrikar

Ibland snöar jag in på vissa ingredienser. Just nu är jordärtskockan hårt utsatt. Det är precis som att jag dras till den i hyllan i affären. Oftast då enkelt men otroligt gott. Förra lördagen hade jag inte bestämt någon förrätt till middagen på morgonen. Jag var borta en snabb sväng till affären för att köpa glömda saker till frukosten, men ut kommer jag även med ekologiska jordärtskockor och rökt lax. Jag märkte knappt att jag tog det, men så blev det. Resten till förrätten bestod av kylskåpsrens…

20140123-172355.jpg
Jordärtskockssoppa
12 portioner
2 kg jordärtskockor, ekologiska såklart
2 potatisar
vatten så det täcker, ca 1,5liter
1 msk grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt och peppar

Brödsmulor
2 dagsgammalt bröd
rapsolja
kryddblandning om man vill, jag hade nåt torkat grönt som jag köpt på marknad.
salt & svartpeppar

1 pkt rökt lax, skuren i mindre bitar
1 ask krasse, klippt
2 dillvippor, plockad
ett litet blomkålshuvud, plockad till små små miniblomkål
en liten klyfta rödkål, finstrimlad

Börja med brödsmulorna Sätt ugnen på 175 grader. Mixa eller hacka till brödmulor modell större. Häll ut på plåt. Ringla över rapsolja och krydda efter behag. Rosta i ugnen i ca 7-10 min. Passa hela tiden så det inte bränner. Ta ut och låt svalna när det känns torrt.

Skala skockorna, potatisen och löken. Skär i mindre bitar, inte så noga, då soppan ska mixas. Stek allt lite lätt först i olja, häll sedan på vatten så set täcker och buljongen. Låt koka sönder, tar ca 15 min, max. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar. Mixa med stavmixer. Späd med mer vatten om den blir för tjock. Koka upp igen och smaka av ytterligare.

Lägg tillbehören i tallriken så det ser trevligt ut.
Servera soppan vid bordet då gästen satt sig.

Lök och laktosfri
På samma sätt som ovan, men ta bort löken och byt ut vanlig grädde mot laktosfri.

23. januari 2014 av Therese
Kategorier: Allmänt, Soppa, Tillbehör | Taggar: , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *