Nu är sillen gjord inför det annalkande midsommarfirandet på fredag. Alla har vi vår favoritsill på smörgåsbordet som dukas upp under midsommarafton. Jag fullkomligt älskar Brantevikssill, en sill med sina rötter i Skåne (Patriot, jag?!). Det sägs att ättikan, Perstorps 24%, sockret från de skånska betorna och de vanligaste kryddorna i den skånska husmanskosten bildar en perfekt treenighet i denna inläggning. Skånska Sillaacademien hävdar även att sillen ska simma tre gånger; i havet, i ättika och i brännvin.
Sillaacademien får ursäkta min fuskvariant, men smaken finns där!
Brantevikssill- på mitt sätt
4 burkar Abbas inläggningssill
5 dl socker
2 stora hackade rödlökar
4 hackade charlottenlökar
40 vitpepparkorn, krossade
40 kryddpepparkorn, krossade
2 lagerblad, smulade
1 msk citronpeppar
1 dl Perstorps ättika
ett rejält knippe hackad dill, det kan inte bli för mycket….
Öppna sillburkarna och skölj filéerna i kallt vatten. Skär i lagom stora bitar, eller behåll hela. Lägg i bunke och ställ åt sidan. Blanda ihop alla övriga ingredienser. Varva röran med sillen i väl rengjorda glasburkar. Börja och sluta med ett lager av röran. Ställ in i kylen och låt stå. Röran kommer bilda en lag efter bara ett par timmar. Låt stå i minst en dag, gärna ett par.
Det är den andra hälften i hushållet som står för kryddningen av snapsen till och årets är en anis- och citronvariant. Anis , på latin Pimpinella anisum, ger en sötaktig lakritssmak åt spriten. Anis ger även spritdrycker en vacker gul färg.
Till denna snaps behöver Du;
en halva Renat (350 ml)
skalet från en citron (tänk ekologiskt)
1 msk anis
1 tsk socker
Blanda allt och låt stå ett par dagar för bästa resultat. Sila av och häll upp på flaska igen. SKÅL!
;