Kålpudding 2.0

Som vanligt på söndagar så blir det en husmansklassiker, dock i en uppdaterad version denna gång. Smakerna är fantastiska och fänkålen ger rätten en djupare smak, lite sötlakrits om man verkligen letar. Det ursprungliga receptet är från recpet.nu och tv-programmet Halv åtta hos mig.

Kålpudding
4 st hela fänkål, fint strimlade
1 st gul lök, finhackad
25 g smör
2 msk sirap
0.5 krm vitpeppar
0.5 krm salt
1,5 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
2 st stora bakpotatisar, skivade 6-8 mm tjocka
15 g smör
1 st ägg
4 msk kinesisk soja
2 msk viltfond
600 g älgfärs, eller vanlig blandfärs.
0.5 krm vitpeppar
50 g smält smör
2 msk sirap
1 msk farinsocker

Lingonketchup
2 dl lingon
1 msk vatten
1 msk basamicovinäger
3 msk socker

Koncentrerad sås
2 msk viltfond
1 msk soya
3 msk vatten2 msk cognac eller calvados
2 dl grädde

1 msk lingonsylt eller gelé
½ tsk kryddpeppar
Salt
Vårlökssallad
1 st fänkål, fint strimlad
2 msk olivolja
2 msk vatten
Saft från en hel citron
2 salladslökar
Zest från en hel citron
1 påse machesallad
1 krm flingsalt
1 tsk äppelcidervinäger

Börja med purjolökssalladen. Strimla fänkålen. Blanda med olivolja, vatten och saften från citronen. Hacka salladslök, riv zesten och ställ i en ytterligare skål och låt allt vila.

Blanda färsen med ägg, fond, soja och peppar. Ställ i kylen.

Strimla fänkålen och lägg den i gryta tillsammans med ett glas vatten och blanchera tills den är mjuk. Häll bort vattnet och smält smör. Tillsätt löken och stek tillsammans med fänkålen tills det hela börjar få färg. Häll på sirap och stek tills allt är gyllenbrunt. Salta och peppra.

Skala potatisen och skär i knappa 1 cm tjocka skivor. Täck botten på en ugnsfastform. Salta och peppra.

Bre över färsen och toppa med kålen. Avsluta med 50 g hyvlat smör och ringla lite extra sirap och farinsocker. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme. Känn med sticka så potatisen är klar.

Lingonreduktionen. Koka upp alla ingredienser i ett par minuter. Sila genom en finmaskig sil så skalen försvinner. Koka ner till sirapsliknande konsistens.

Koncentrerad sås. Blanda, fond, soja, vatten och kryddpeppar och koka bort hälften. Tillsätt grädde och cognac. Smaka av med gelé/lingonsylt, salt och peppar.

Blanda samman fänkålssalladen med citron, vårlök och machesallad. Smaka av med äppelcidervinäger.

Servera med alla tillbehör.

18. mars 2012 av Therese
Kategorier: Allmänt | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *