Jansson, Karlsson, Svensson, Bengtsson och Ronsson

Ja en rätt kan ha olika namn om man byter ut en ingrediens. Jag pratar förstås om frestelser, där Jansson är den mest kända.

Till alla behövs

1 kg potatis
1gul lök
3 dl vispgrädde
25 gr smör
1 dl valfri ost ( kan uteslutas)
Tips!Västerbotten till Jansson, Bengtsson & Karlsson, peccorino till Svensson och en gruyere till Ronsson
Salt och svartpeppar

Skala potatisen och skär smala stänger (alt. ni som har en hushållsmixer kör på grövsta riven). Lägg inte potatisen i vatten eftersom man vill ha kvar stärkelsen som suger upp grädden.
Skala och skiva löken tunt. Stek den i lite smör så den blir glansig.
Smöra en form och varva potatis, lök, valt tillbehör med salt och peppar och 3 hyvlade smörbitar (hyvlas som en ost) upprepa tills det är slut. Avsluta med ett lager potatis, häll på grädden och eventuell ost. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 45- 60 min.

Jansson
1 burk anjovis + spadet
Ströbröd för den som vill….

Bengtsson
2 böcklingar, rensade
Välj vitpeppar till denna….

Karlsson
300 g köttfärs
Stek köttfärsen först och krydda efter eget tycke och smak.

Svensson
2 morötter
1 palsternacka eller annan rotfrukter som ligger och myser i kylen.
Skala och riv som potatisen. Här behövs mer salt än på de andra….

Ronsson
200 g rökt lammfiol (eller annan rökt skånk)
Skär i mindre bitar och tänk på att inte salta för mycket ….

Servera med kinakål/salladskål som dressas med vinegrett efter tycke och smak. Toppa gärna tomat eller varför inte ananasbitar.

Till detta dricker vi gärna en svensk Grebbestad lager (nr 1434) eller en Landsortslager( nr 1466)

20120214-211404.jpg

14. februari 2012 av Therese
Kategorier: Allmänt, Fisk, Grönsaker, Kött | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *