Köttfria dagar

Köttfria dagar borde alla prova på! Förstår inte riktigt ramaskriet som pågår runt om i vårt avlånga land… Förmodligen bottnar det hela i okunskap om vad man ska göra med grönsaker. Allt behöver inte vara kött, potatis och sås. Ett bra exempel är denna finfina gryta med mängder av smaker och mättande grönsaker!

Currygryta
2 st gul lök
1 st butternutpumpa
1 st blomkålshuvud, litet
1 st färsk chili(kan uteslutas)
4 st vitlöksklyftor
0.5 burk rogan josh-pasta, Patak’s (à 283g)(går att göra egen, uteslut lammet och halvera receptet, mixa ihop allt)
400 g kikärtor (antingen blötlagda eller på burk)
100 g babyspenat
500 g yoghurt, naturell

1 näve koriander, färsk
Ris
1 kopp ris(ca 2.5 dl)
några hela kryddnejlikor + en skvätt olja

5dl vatten

Morotssallad
1 näve flagad mandel
5-6 st morötter
1 st röd chili, färsk
1 näve koriander, färsk
2 cm ingefära, färsk
1 st citron
Chapati
1 pkt chapatibröd( alternativt så gör du dina egna)

Värm Chipatibröden i ugnen på 180 grader i ett blötat, tillknycklat bakplåtspapper. Häll lite olivolja och gurkmeja på varje bröd innan du lägger in dom.

Hacka löken, skala pumpan och skär i ganska stora tärningar. Skär blomkålen i lagom stora buketter. Hacka chili och riv vitlöksklyftorna. Om du gör egen Rogan Josh-sås så mixar du alla ingredienserna till en slät sås. De tillagas i grytan….

Sätt på en stor gryta på hög värme. Häll i en rejäl skvätt olivolja, löken och en skvätt vatten. När löken blivit lite mjuk lägger du i pumpan, blomkålen, vitlök och ev chili. Fyll upp till häften av grönsakerna med kokande vatten från vattenkokaren. Häll på Rogan Josh-såsen, kikärtorna och den hackade koriandern ( vill man spara lite till garnering så gör det). Låt stormkoka och rör om då och då. Det sista är att lägga i spenaten precis innan servering.

Riset

Sätt på en kastrull på värme. Häll i olivolja och nejlikorna. Låt det bli varmt och häll därefter på riset som ska bli glansigt av oljan. Fyll upp med kokande vatten, låt koka under lock på medelvärme och sätt klockan på 7 minuter.

När minuterna gått ställer du riset till sidan lika länge.

Morotssallad

Riv/hyvla moroten i en skål. Riv ingefära, chili och citron i bunken. Hacka koriandern och rosta mandeln i torr stekpanna. Blanda allt samman och ställ åt sidan.

Servera med yoghurten och de andra goda tillbehören! Och njut av din köttfria dag!

Receptet är hämtat från recept.nu

06. februari 2012 av Therese
Kategorier: Allmänt | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *